Do góry

Śniadania Przepis na:

Pasta jajeczno-krówkowa

Pasta jajeczno-krówkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 2159

Dodano:

Odsłon: 223

Na zielonym obrusie łąk, jako szeregi Naczyń stołowych sterczą: tu z krągłymi brzegi Surojadki srebrzyste, żółte i czerwone, Niby czareczki różnym winem napełnione; Tak Adam Mickiewicz opisywał w Panu Tadeuszu surojadki, które nazywane również są: mleczaj krówka, krówka, mlecz, mleczak, mleczan, mlecznik, mleczarka, rydz czerwony, rydz smaczny czy mleczaj smaczny. U mnie w rodzinnych stronach grzyb ten znany jest pod nazwą surojadka lub krówka. Mleczaj smaczny jak sama nazwa wskazuje jest grzybem jadalnym, który posiada bardzo charakterystyczny smak – doceniany przez jednych, znienawidzony przez innych. Grzyby te niegdyś, były bardzo popularne i cenione właśnie za swój smak i łatwość przygotowania. Wystarczy je podsmażyć na suchej patelni i lekko posypać solą. Jak sama nazwa wskazuje nadają się również do jedzenia na surowo. Grzybki bardzo ładnie się prezentują, a ich smak jest bardzo wyrazisty, dlatego lepiej nie łączyć ich z innymi grzybami, gdyż zdominują ich smak i aromat.

Składniki

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 250 g krówek/surojadek
  • 100 g masła
  • sól morska
  • pieprz kolorowy
  • tymianek
  • szczypiorek
5-6 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pasta jajeczno-krówkowa

Przygotowanie

  1. Na suchej patelni podsmażamy oczyszczone krówki, powinny się zrumienić. Grzyby solimy, dodajemy masło. Doprawiamy do smaku pieprzem i tymiankiem.
    Do malaksera przekładamy obrane jajka. Dodajemy grzyby razem z masłem. Miksujemy do połączenia składników. Posypujemy szczypiorkiem. Doprawiamy do smaku solą morską i pieprzem.



    Pastę proponuję podawać na grzankach chlebowych lub na podgrzanych bułkach z liściem sałaty i posypane szczypiorkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ika1961 13 września To prawda bardzo smaczne i wyraziste w smaku grzyby. Po ukrojeniu korzenia lub nadłamaniu kapelusza leci "mleko"☺ Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń