Do góry

Śniadania Przepis na:

Pasta na bazie smażonego łososia

Pasta na bazie smażonego łososia

Autor:

Przepisów i artykułów: 790 Ocena: 49417

Dodano:

Odsłon: 2973

Delikatna pasta, w sam raz na śniadanie. To doskonałe połączenie smażonego łososia, białego sera, jajek ugotowanych na twardo i ogórka konserwowego. Wszystko doprawione grubo mielonym czerwonym pieprzem.

Składniki

  • łosoś smażony z pieprzem cytrynowym 220 g
  • ser biały tłusty 250 g
  • jajka na twardo 2 sztuki
  • ogórki konserwowe 2 sztuki
  • jogurt naturalny gęsty (Krasnystaw) 2 łyżki
  • sól, pieprz czerwony 1/2 łyżeczki dodatkowo: ziarna słonecznika 2 łyżki (do dekoracji)
  • sól
  • pieprz czerwony 1/2 łyżeczki
  • dodatkowo:
  • ziarna słonecznika 2 łyżki (do dekoracji)
5-6 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pasta na bazie smażonego łososia

Przygotowanie

  1. Do miski przekładamy ser biały, jogurt naturalny i wystudzonego, drobno pokrojonego łososia.
    Dodajemy jajka utarte na tarce o drobnych oczkach, ogórki starte na tarce o grubych oczkach, odrobinę soli i mielony pieprz.
    Przygotowane składniki mieszamy do momentu powstania jednolitej pasty.
    Gotową pastę posypujemy ziarnami słonecznika, najlepiej prażonymi.

  2. Jak uprażyć słonecznik? Na suchą patelnię wrzucamy słonecznik i podgrzewamy do momentu zrumienienia. w trakcie prażenia co jakiś czas potrząsamy patelnią i obserwujemy czy słonecznik się rumieni. Najlepiej wyłączyć
    palnik, gdy zauważymy, że połowa słonecznika jest już zrumieniona. Wówczas mamy pewność, że słonecznik nam się nie spali.
    Chodzi o to, że nagrzana patelnia jeszcze dość długo utrzymuje ciepło i proces smażenia postępuje nawet po wyłączeniu palnika. Tak więc cały słonecznik
    zdąży się zrumienić, ale na pewno się nie spali jeśli wyłączymy palnik nieco wcześniej niż wówczas gdy wszystkie ziarna są już zrumienione.

    Jak usmażyć łososia? Ja tym razem smażyłam na klarowanym maśle, łososia posypałam jedynie pieprzem cytrynowym. Przyznam, że właśnie w tej wersji lubię go najbardziej.
    Możecie również skorzystać z przepisu na moim blogu:

    http://katalogsmakow.blogspot.com/2015/02/osos-smazony-na-masle.html

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 17 kwietnia Zaciekawil mnie ten przepis, musze wypróbowac, gdyz zapowiada sie wasmienicie. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 06 kwietnia Przepyszna pasta no i sposob na wykorzystanie ryby.
Ps, piekne sciereczki, podobne dostalam od bratowej :D
Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 05 kwietnia Lubię takie pożywne pasty na śniadanie :D Pyszności! :D Serdecznie pozdrawiam :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń