Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najnowsza pasta z soczewicy, pieczarek i wędzonego tofu to jest znakomite smarowidło do chleba i grzanek. Wkrótce zamierzam też wypróbować ją jako farsz do naleśników, bo wiele wskazuje na to, że powinna się z nimi dobrze komponować. Pasta jest bardzo łatwa do przygotowania, szybka, smaczna, wegańska, bezglutenowa i niskokaloryczna. Nie do wiary, bo ma chyba same zalety, dzięki którym pasta jest odpowiednia dla wszystkich. Czyli – po prostu nie pozostaje Ci nic innego, jak tylko ją wypróbować!
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 773
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22819
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15238
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4926
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45866
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 773
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22819
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15238
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4926
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45866
Składniki
Pokrojone pieczarki wraz z cebulą podsmaż na patelni posmarowanej tłuszczem, dodaj odrobinę pieprzu i soli.
Do naczynia do blendowania (u mnie jest to Speedcook, ale może być malakser lub blender typu „żyrafa”) włóż wszystkie składniki. A więc – podsmażone pieczarki, soczewicę wraz z 2 łyżkami zalewy, wędzone tofu, zmiażdżony czosnek oraz wszystkie przyprawy.
Zmiksuj pastę na gładko i przełóż do zamykanego słoika lub miseczki. Wstaw do lodówki i tam przechowuj najwyżej przez 4-5 dni.
Pasta z soczewicy nie była pieczona, nie została podgrzana i składniki po połączeniu nie zostały poddane pasteryzacji, więc trwałość nie jest zbyt długa. Ale smarowidło jest tak smaczne, że szybko znika, więc nie ma kłopotu z długim przechowywaniem.