Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, zdrowa pasta do pieczywa. Pestki słonecznika to bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz aminokwasów. Zawierają również cenne pierwiastki - żelazo, potas, cynk i selen. Dzięki nim zapewnisz sobie lepszy sen, silniejszy organizm, lepszą pracę serca, piękne kości i zęby, a także unikniesz obniżenia nastroju. Żelazo jest bardzo ważne szczególnie dla kobiet, narażonych w większym stopniu na niedokrwistość. Ziarna słonecznika to również witaminy, w szczególności E, a także A i D, czyli antyoksydanty, dobry wzrok, mocne kości i piękna cera :)
Jak wykorzystać mięso z rosołu? Paszteciki drożdżowe z mięsem i kapustą robię...
Odsłon: 15344
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 256
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 719
Jak wykorzystać mięso z rosołu? Paszteciki drożdżowe z mięsem i kapustą robię...
Odsłon: 15344
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 256
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 719
Składniki
Nasiona słonecznika należy odcedzić z wody, w której się moczyły. Przepłukać na sicie. Pomidory pokroić w mniejsze kawałki. Listki bazylii pokroić w paseczki. Wszystkie składniki pasty wrzucić do dzbanka blendera: słonecznik, suszone pomidory, pasta pomidorowa, liście bazylii, sok z cytryny. Zblendować na dosyć głądką masę.Następnie wolnym strumieniem dolewać wodę (ilość zależy od konsystencji masy) aż powstanie gładka, kremowa masa (u mnie były lekko wyczuwalne ziarna słonecznika) Na koniec doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do słoiczka. Przechowywac w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi dzień kiedy składniki się "przegryzą". Smacznego :-)