Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 576
Ten prosty przepis na krem malinowy jest wyjątkowy, krem wychodzi bardzo smac...
Odsłon: 18463
Prosty do przygotowania, soczysty i pełen smaku pieczony boczek, który idealn...
Odsłon: 80
Aromatyczna, delikatna pasta z ciecierzycy z dodatkiem papryki na kanapki.
Odsłon: 61
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 576
Ten prosty przepis na krem malinowy jest wyjątkowy, krem wychodzi bardzo smac...
Odsłon: 18463
Prosty do przygotowania, soczysty i pełen smaku pieczony boczek, który idealn...
Odsłon: 80
Aromatyczna, delikatna pasta z ciecierzycy z dodatkiem papryki na kanapki.
Odsłon: 61
Składniki
Nerki namoczyłam przez noc i wymieniałam im dwa razy wodę. potem wycięłam białe kłębuszki. Jeszcze raz je namoczyłam przez godzinę. Dałam je do garnka z zimna wodą, zagotowałam i wylałam wodę. W ten sposób, pozbędą się resztek krwi. Do pasztetu musu można użyć wątróbki kurze, można je ugotować albo usmażyć. Można w ten sposób wykorzystać mięso z rosołu.
Nerki gotowałam godzinę z zestawem bulionowym. W miedzy czasie podsmażyłam cebulę.
Nerki pokroiłam, wykorzystałam także marchew. Dodałam jeszcze podsmażona cebule i szklankę bulionu z rozrobioną w nim żelatyną. Całość zmalaksowałam i doprawiłam wedle uznania, dodałam jeszcze brandy, gałkę, sól i pieprz.
Wypełniłam pasztetem foremki.
Dodałam podgrzanej galaretki porzeczkowej. Można użyć innego dżemu, np brusznicę, żurawinę. trzeba ja podgrzać i dodać żelatyny. Foremki wstawiłam na noc do lodówki.
No i powstał wykwintny pasztet w typie francuskim za grosze. W oryginalnym przepisie jest pół kostki masła ale nie polecam. Smacznego :)