Pasztet mus
Składniki
- podroby wieprzowe lub kurze- u mnie nerki 0,5 kg
- warzywa bulionowe: marchew, por, seler, cebula, czosnek,pietruszka
- zioła i dodatki: liść laur., ziele ang. chili, suszone grzybki, sól
- Cebula
- olej/ masło
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- bulion z gotowania mięsa 1 szkl
- brandy 1 łyżka lub inny arotatyczny alkohol
- Żelatyna 3 łyżki
- galaretka porzeczkowa, lub żurawina, opcjonalnie
Składniki
- podroby wieprzowe lub kurze- u mnie nerki 0,5 kg
- warzywa bulionowe: marchew, por, seler, cebula, czosnek,pietruszka
- zioła i dodatki: liść laur., ziele ang. chili, suszone grzybki, sól
- Cebula
- olej/ masło
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- bulion z gotowania mięsa 1 szkl
- brandy 1 łyżka lub inny arotatyczny alkohol
- Żelatyna 3 łyżki
- galaretka porzeczkowa, lub żurawina, opcjonalnie

Etapy przygotowania
Nerki namoczyłam przez noc i wymieniałam im dwa razy wodę. potem wycięłam białe kłębuszki. Jeszcze raz je namoczyłam przez godzinę. Dałam je do garnka z zimna wodą, zagotowałam i wylałam wodę. W ten sposób, pozbędą się resztek krwi. Do pasztetu musu można użyć wątróbki kurze, można je ugotować albo usmażyć. Można w ten sposób wykorzystać mięso z rosołu.

Nerki gotowałam godzinę z zestawem bulionowym. W miedzy czasie podsmażyłam cebulę.

Nerki pokroiłam, wykorzystałam także marchew. Dodałam jeszcze podsmażona cebule i szklankę bulionu z rozrobioną w nim żelatyną. Całość zmalaksowałam i doprawiłam wedle uznania, dodałam jeszcze brandy, gałkę, sól i pieprz.

Wypełniłam pasztetem foremki.

Dodałam podgrzanej galaretki porzeczkowej. Można użyć innego dżemu, np brusznicę, żurawinę. trzeba ja podgrzać i dodać żelatyny. Foremki wstawiłam na noc do lodówki.

No i powstał wykwintny pasztet w typie francuskim za grosze. W oryginalnym przepisie jest pół kostki masła ale nie polecam. Smacznego :)

Przepis w Waszym wykonaniu (35)


Komentarze do przepisu (12)
Ostatnio komentowane przepisy

Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Nabiał
- Ser
- Kurczak
- Placki
- Rolady
- Szynki
- Dla zdrowia
Odsłon: 155

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 440
Ostatnio komentowane przepisy

Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Nabiał
- Ser
- Kurczak
- Placki
- Rolady
- Szynki
- Dla zdrowia
Odsłon: 155

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 440



Składniki
- podroby wieprzowe lub kurze- u mnie nerki 0,5 kg
- warzywa bulionowe: marchew, por, seler, cebula, czosnek,pietruszka
- zioła i dodatki: liść laur., ziele ang. chili, suszone grzybki, sól
- Cebula
- olej/ masło
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- bulion z gotowania mięsa 1 szkl
- brandy 1 łyżka lub inny arotatyczny alkohol
- Żelatyna 3 łyżki
- galaretka porzeczkowa, lub żurawina, opcjonalnie
Nerki namoczyłam przez noc i wymieniałam im dwa razy wodę. potem wycięłam białe kłębuszki. Jeszcze raz je namoczyłam przez godzinę. Dałam je do garnka z zimna wodą, zagotowałam i wylałam wodę. W ten sposób, pozbędą się resztek krwi. Do pasztetu musu można użyć wątróbki kurze, można je ugotować albo usmażyć. Można w ten sposób wykorzystać mięso z rosołu.
Nerki gotowałam godzinę z zestawem bulionowym. W miedzy czasie podsmażyłam cebulę.
Nerki pokroiłam, wykorzystałam także marchew. Dodałam jeszcze podsmażona cebule i szklankę bulionu z rozrobioną w nim żelatyną. Całość zmalaksowałam i doprawiłam wedle uznania, dodałam jeszcze brandy, gałkę, sól i pieprz.
Wypełniłam pasztetem foremki.
Dodałam podgrzanej galaretki porzeczkowej. Można użyć innego dżemu, np brusznicę, żurawinę. trzeba ja podgrzać i dodać żelatyny. Foremki wstawiłam na noc do lodówki.
No i powstał wykwintny pasztet w typie francuskim za grosze. W oryginalnym przepisie jest pół kostki masła ale nie polecam. Smacznego :)
Coś pysznego.
Domowy pasztet najlepszy :)
Wygląda idealnie.:)
Dla mnie świetne, ja uwielbiam nerki.
świetna propozycja :)