Do góry

Śniadania Przepis na:

Pasztet mus

Pasztet mus

Autor:

Przepisów i artykułów: 516 Ocena: 10167

Dodano:

Odsłon: 5041

Wykwintny pasztet bez pieczenia

Składniki

  • podroby wieprzowe lub kurze- u mnie nerki 0,5 kg
  • warzywa bulionowe: marchew, por, seler, cebula, czosnek,pietruszka
  • zioła i dodatki: liść laur., ziele ang. chili, suszone grzybki, sól
  • Cebula
  • olej/ masło
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • bulion z gotowania mięsa 1 szkl
  • brandy 1 łyżka lub inny arotatyczny alkohol
  • Żelatyna 3 łyżki
  • galaretka porzeczkowa, lub żurawina, opcjonalnie
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Nerki namoczyłam przez noc i wymieniałam im dwa razy wodę. potem wycięłam białe kłębuszki. Jeszcze raz je namoczyłam przez godzinę.

    Dałam je do garnka z zimna wodą, zagotowałam i wylałam wodę. W ten sposób, pozbędą się resztek krwi.

    Do pasztetu musu można użyć wątróbki kurze, można je ugotować albo usmażyć. Można w ten sposób wykorzystać mięso z rosołu.

  2. Nerki gotowałam godzinę z zestawem bulionowym. W miedzy czasie podsmażyłam cebulę.

  3. Nerki pokroiłam, wykorzystałam także marchew. Dodałam jeszcze podsmażona cebule i szklankę bulionu z rozrobioną w nim żelatyną.
    Całość zmalaksowałam i doprawiłam wedle uznania, dodałam jeszcze brandy, gałkę, sól i pieprz.

  4. Wypełniłam pasztetem foremki.

  5. Dodałam podgrzanej galaretki porzeczkowej. Można użyć innego dżemu, np brusznicę, żurawinę. trzeba ja podgrzać i dodać żelatyny.

    Foremki wstawiłam na noc do lodówki.

  6. No i powstał wykwintny pasztet w typie francuskim za grosze.
    W oryginalnym przepisie jest pół kostki masła ale nie polecam.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (35)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 25 lutego Oj boski pasztet...pychoty,jak najprędzej do zrobienia...masz talent kochana ,wnet Amaro przebijesz:) Odpowiedzi: 7 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 25 lutego Nie wiem, czy to przypadek, czy jednak coś krąży w powietrzu ;P
Dziś kumpel przywiózł nam foremkę podobnego, by nie powiedzieć takiego samego pasztetu :) Jedyna różnica jest taka, że jest z żurawiną i jest zarą...ty ;)
Chętnie bym skosztował Twojego, bo aż kusi by go spróbować, mniam :D
Odpowiedzi: 6 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń