Do góry

Śniadania Przepis na:

Pasztet na kanapki z trzech rodzajów mięs

Pasztet na kanapki z trzech rodzajów mięs

Autor:

Przepisów i artykułów: 1025 Ocena: 7061

Dodano:

Odsłon: 282

Wiecie co ? nie lubię jak jedzenie się marnuje dlatego podam wam świetny przepis na pasztet z mięsa z rosołu, może ktoś zechce skorzystać jest bardzo prosty w wykonaniu a już nie wspomnę jak szybko znika

Składniki

  • 1 zestaw mięsa z rosołu z warzywami - wołowina, ćwiartki i skrzydło indyka,
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku,
  • 2 małe jajka rozmiar L,
  • 0,5 łyżki pieprzu ziołowego,
  • 5 łyżek kaszy manny,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu naturalnego,
  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 10 chochel rosołu - średnica chochli 8 cm i głębokość 4 cm
5-6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pasztet na kanapki z trzech rodzajów mięs

Przygotowanie

  1. Wyjąć mięso z rosołu wraz z warzywami i ostudzić następnie oczyścić z kości. Wszystkie mięso razem z warzywami zmielić maszynką o sitku z drobnymi oczkami, przygotować również rosół może być lekko ciepły

  2. Do zmielonego mięsa z warzywami wbić całe jajka, wsypać kaszę manną, paprykę słodką, oba rodzaje pieprzu można dodać do smaku soli tak mniej więcej pół łyżeczki oraz wlać przygotowany rosół. Całość dokładnie wymieszać i za pomocą ręki pomasować masę, na koniec wsypać czosnek granulowany i także dokładnie wymieszać, konsystencja powinna być luźna

  3. Jak mamy już przygotowaną masę na pasztet wtedy do blaszek 23 na 10 ( mi wyszły dwie ) wlać po 2 - 3 łyżki oleju, przełożyć masę mięsno - warzywną wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 200 stopni piec 1,5 godziny do ładnego zarumienienia. Upieczony pasztet wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia, po ostygnięciu wstawić do lodówki aby się związał

  4. Po wyjęciu z lodówki ( u mnie stał całą noc ) pasztet bez problemu wyciąga się z foremki, bardzo dobrze się kroi nie jest suchy a bardzo wilgotny kroi się bez łamania można również smarować na kanapkę konsystencja jest idealna. Taki pasztet nadaje się na śniadanie a nawet kolację, dodatkowo można do niego podać ogórka, pomidora czy kto co lubi. Polecam serdecznie wykorzystanie mięsa z rosołu na pasztet wtedy nic się nie zmarnuje

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń