Do góry

Śniadania Przepis na:

Pasztet z kaczki z galaretką winno-żurawinową

Przepis dnia 2018-01-01
Pasztet z kaczki z galaretką winno-żurawinową

Autor:

Przepisów i artykułów: 367 Ocena: 4068

Dodano:

Odsłon: 1771

Bardzo często będąc w różnych delikatesach widywałam pasztety z galaretką i za każdym razem mówiłam sobie, że kiedyś taki zrobię. W końcu nadszedł ten czas: Moją inspiracją była suszona żurawina, no bo w końcu święta za pasem. Idąc tym tropem doszłam do wniosku, że mięsem idealnie pasującym do żurawiny jest kaczka.

Składniki

  • kaczka o wadze około 1,5 – 2 kg
  • 200 g wątróbki drobiowej
  • 100 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/4 średniego korzenia selera
  • 1 jajko
  • 1 średnia czerstwa bułka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • słodka i ostra papryka do smaku
  • 5 liści laurowych
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 8 ziarenek czarnego pieprzu
  • łyżka suszonego lubczyku
  • pęczek natki pietruszki
  • Pieprz
  • Sól
  • Galaretka winno-żurawinowa:
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
  • 1 szklanka wina czerwonego półwytrawnego
  • 2 szklanki wody
  • cukier do smaku (u mnie około 3-4 łyżki)
  • 25 g żelatyny w proszku
  • Dodatkowo: smalec do wysmarowania formy
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Warzywa obieramy.

    W dużym garnku zagotowujemy wodę. Do gotującej wody wrzucamy umytą kaczkę. Gotujemy 20 minut. Po tym czasie zbieramy szumowinę i dorzucamy marchewkę, pietruszkę, seler, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, lubczyk i natkę pietruszki. Całość solimy i gotujemy na małym ogniu co najmniej godzinę. Mięso powinno być miękkie i łatwo odchodzić od kości. Ugotowaną kaczkę i warzywa wyciągamy i pozostawiamy do wystudzenia. Przestudzone mięso oddzielamy od kości.

  2. Wątróbkę oczyszczamy i obsmażamy z każdej strony na niewielkiej ilości tłuszczu. Podsmażoną zalewamy winem i smażymy na średnim ogniu około 15 minut do wyparowania wina.

  3. Czerstwą bułkę moczymy w zimnym wywarze pozostałym z gotowania mięsa i warzyw. Dobrze namoczoną bułkę wyciskamy z nadmiaru płynu.

  4. Za pomocą maszynki do mielenia mięsa mielimy: wątróbkę (dwa razy), mięso, warzywa, czosnek i bułkę. Do powstałej masy dodajemy jajka, majeranek, ostrą i słodką paprykę, pieprz i solimy. Całość dokładnie wyrabiamy, aż składniki dobrze się połączą.

  5. Foremki dokładnie smarujemy smalcem i nakładamy pasztet mniej więcej do 3/4 wysokości formy (zostawiamy miejsce na galaretkę).

  6. Pieczemy w 160°C przez około 50 minut. Gotowy powinien delikatnie odchodzić od brzegów. Pozostawiamy go do całkowitego wystudzenia.

  7. Do garnka wrzucamy żurawinę, zalewamy ją winem i wodą. Całość zagotowujemy, dodajemy cukier do smaku i gotujemy 5-7 minut. Ściągamy z ognia, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Galaretkę odkładamy w zimne miejsce i czekamy aż zacznie tężeć.

  8. Na zimny pasztet wykładamy tężejącą galaretkę. Całość pozostawiamy w chłodnym miejscu do całkowitego stężenia galaretki (ja schowałam do lodówki ).

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 27 grudnia 2017 No i taki pasztecik można zjeść, bo wiadomo, co w nim jest :) W tym sklepowym już niekoniecznie, a i smak jakże inny :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń