Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki i smaczny pasztet. W każde święta pasuje się na stół.
Blaszka 30 X 9 cm.
Formę natłuszczamy i posypujemy bułką tartą., lub kukurydzianą.
Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem listka laurowego, do całkowitego odparowania wody.
Marchew, pietruszkę i selera ścieramy na dużych oczkach tarki.
Cebulę i natkę siekamy. Opłukany słonecznik na 10-15 minut zalewamy wrzątkiem i odcedzamy.
Możemy użyć oleju kokosowego, wtedy pasztet będzie bardziej zwarty.
Na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy starte warzywa, czosnek, przyprawy i dusimy pod przykryciem przez 10 minut.
Potem zdejmujemy z gazu i gorące warzywa posypujemy płatkami owsianymi i lekko zmielonym siemieniem, dokładnie mieszamy.
Gdy lekko przestygnie dodajemy soczewicę, natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem.
Do masy pasztetowej dodajemy odcedzoną fasolę, delikatnie mieszamy i wykładamy do blaszki.
Wierzch możemy posypać sezamem lub zmielonym siemieniem.
Pieczemy w 180 C około 60 minut do przyrumienienia.
Doskonały wegetariański pasztet. Szczególnie polecam rodzicom małych dzieci o...
Odsłon: 27739
Pasztet ten składa się z warzyw, głównie strączkowych. Smaczny i zdrowy.
Odsłon: 1502
Wiosna to idealny czas na lekkie i zdrowe, chociaż wciąż sycące sałatki. Połą...
Odsłon: 180
Szybki i łatwy przepis na pyszny deser, z bitą śmietaną, ciasteczkami oraz bi...
Odsłon: 202
Pyszna przekąska na wieczór czy spotkanie z znajomymi. Bedzie smakować każdemu:)
Odsłon: 59
Wiosna to idealny czas na lekkie i zdrowe, chociaż wciąż sycące sałatki. Połą...
Odsłon: 180
Szybki i łatwy przepis na pyszny deser, z bitą śmietaną, ciasteczkami oraz bi...
Odsłon: 202
Pyszna przekąska na wieczór czy spotkanie z znajomymi. Bedzie smakować każdemu:)
Odsłon: 59
Składniki
Blaszka 30 X 9 cm. Formę natłuszczamy i posypujemy bułką tartą., lub kukurydzianą. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem listka laurowego, do całkowitego odparowania wody. Marchew, pietruszkę i selera ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę i natkę siekamy. Opłukany słonecznik na 10-15 minut zalewamy wrzątkiem i odcedzamy. Możemy użyć oleju kokosowego, wtedy pasztet będzie bardziej zwarty. Na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy starte warzywa, czosnek, przyprawy i dusimy pod przykryciem przez 10 minut. Potem zdejmujemy z gazu i gorące warzywa posypujemy płatkami owsianymi i lekko zmielonym siemieniem, dokładnie mieszamy. Gdy lekko przestygnie dodajemy soczewicę, natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Do masy pasztetowej dodajemy odcedzoną fasolę, delikatnie mieszamy i wykładamy do blaszki. Wierzch możemy posypać sezamem lub zmielonym siemieniem. Pieczemy w 180 C około 60 minut do przyrumienienia.
Przepisy Wędliny
Wędliny
Stary przepis na pasztet
Wędliny
Schab a’la sztufada - hit rodzinnych obiadów
Wędliny
Soczysty schab w glazurze. Rozpływa się w ustach
Wędliny
Terrina z pistacjami - elegancka propozycja na rodzinne spotkania
Stary przepis na pasztet
Dobry pasztet powinien składać się z dobrej jakości mięsa oraz warzyw. Sekret...
Odsłon: 1565
Schab a’la sztufada - hit rodzinnych obiadów
Schab a’la sztufada to krucha i wilgotna pieczeń naszpikowana warzywami, przy...
Odsłon: 2201