Do góry

Śniadania Przepis na:

Pasztet z soczewicy z czerwoną fasolą

Pasztet z soczewicy z czerwoną fasolą

Autor:

Przepisów i artykułów: 620 Ocena: 11288

Dodano:

Odsłon: 1724

Szybki i smaczny pasztet. W każde święta pasuje się na stół.

Składniki

  • soczewica czerwona 300 g ziarna słonecznika 70 g
  • 1 duża marchewka 1/4 selera 1/2 pietruszki
  • 2 czerwone cebule
  • płatki owsiane 65 g 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki 3 łyżki majeranek 1 łyżka
  • słodka papryka 1 łyżka pieprz ziołowy 1 łyżka
  • olej rzepakowy 115 g
  • sól ziołowa
  • czerwona fasola konserwowa 130 g
  • siemię lniane 3 łyżki sezam do posypania (opcjonalnie )
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Blaszka 30 X 9 cm.
    Formę natłuszczamy i posypujemy bułką tartą., lub kukurydzianą.
    Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem listka laurowego, do całkowitego odparowania wody.
    Marchew, pietruszkę i selera ścieramy na dużych oczkach tarki.
    Cebulę i natkę siekamy. Opłukany słonecznik na 10-15 minut zalewamy wrzątkiem i odcedzamy.
    Możemy użyć oleju kokosowego, wtedy pasztet będzie bardziej zwarty.
    Na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy starte warzywa, czosnek, przyprawy i dusimy pod przykryciem przez 10 minut.
    Potem zdejmujemy z gazu i gorące warzywa posypujemy płatkami owsianymi i lekko zmielonym siemieniem, dokładnie mieszamy.
    Gdy lekko przestygnie dodajemy soczewicę, natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem.

    Do masy pasztetowej dodajemy odcedzoną fasolę, delikatnie mieszamy i wykładamy do blaszki.
    Wierzch możemy posypać sezamem lub zmielonym siemieniem.
    Pieczemy w 180 C około 60 minut do przyrumienienia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń