Do góry

Śniadania Przepis na:

Pasztet z wędzonej makreli

Przepis dnia 2021-10-22
Pasztet z wędzonej makreli

Autor:

Przepisów i artykułów: 194 Ocena: 785

Dodano:

Odsłon: 4790

Zazwyczaj pasztety robimy z różnych mięs. Rzadziej z ryby. Ten rybny pasztet jest pyszny. Mięciutki, pachnący.

Składniki

  • 400 g wędzonej makreli ( bez skóry, bez ości )
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 100 g płatków jaglanych
  • 2 duże cebule
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • pęczek natki pietruszki i tyle samo tymianku
  • sól
  • pieprz młotkowany z kolendrą
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • masło do wysmarowania foremki
  • bułka tarta
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pasztet z wędzonej makreli

Przygotowanie

  1. Ryby obrać ze skóry i pozbawić ości.
    4 jajka ugotować na twardo i obrać ze skorupek.
    Cebule obrać, pokroić w grube plastry i zeszklić na oleju.
    Płatki jaglane przelać ciepłą wodą na sicie, dla pozbycia się goryczki. Zalać gorącą wodą i pozostawić na ok 15 min.
    Przez maszynkę - drobne oczka przepuścić rybę, płatki jaglane, jajka, cebulę, natkę pietruszki i tymianek.
    Dodać jeszcze jajka, miękkie masło, olej z patelni, pieprz młotkowany, sól do smaku.
    Wszystko dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Jeśli pasztet jest zbyt luźny, to dodać bułki tartej.
    Do wysmarowanej masłem foremki przełożyć pasztet i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 60 min.
    Po wyjęciu wystudzić.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń