Do góry

Śniadania Przepis na:

pieczona owsianka

pieczona owsianka

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2560

Dodano:

Odsłon: 2090

wspaniałości! rozgrzewająca owsianka na mleku sojowym zapiekana ze śliwkami. przyprawiona korzenną mieszanką...

Składniki

  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki mieszanki otrębowej
  • 2 łyżki płatków ryżowych
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka lnu mielonego
  • 5 śliwek węgierek
  • 5 śliwek suszonych
  • mała garstka rodzynek
  • mała garstka jagód goji
  • mleko sojowe
  • cynamon
  • gałka muszkatołowa
  • kardamon
  • imbirgoździki
  • sól
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Płatki, otręby i len łączę z przyprawami, rodzynkami, suszonymi śliwkami, goji i imbirem. Solę. Zalewam mlekiem i zagotowuję. Jak owsianka zacznie bulgotać zdejmuję ją z gazu. Mieszam z miodem.

  2. Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni Celsjusza /przy okazji piekę dynię i buraki – warto wykorzystać ciepełko/.
    Owsiankę przelewam do naczynia żaroodpornego. Nalewam cienką warstwę zimnego mleka. Węgierki kroję na pół. Układam w owsiance rozcięciami do góry. Piekę około 35 minut /wiem, długo. ale jakże warto czekać!/.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń