Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczona owsianka to doskonała propozycja dla fanów płatków owsianych oraz bezglutenowych przekąsek. Świeże owoce dodają jej soczystości, a także świetnie komponują się z delikatnym aromatem migdałów i cynamonu. Do przygotowania pieczonej potrawy użyj malin i jeżyn, ale sprawdzą się także inne jagodowe owoce. Po upieczeniu owsiankę możesz schłodzić i pokroić na kształt batoników, po czym zaserwować jako zdrową przekąskę.
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 163
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 18
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 163
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 18
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 190°C i nasmaruj masłem okrągłe naczynie żaroodporne (ok. 23 cm). W dużej misce wymieszaj sypkie składniki: płatki owsiane, 50 g posiekanych migdałów, cynamon, cukier waniliowy oraz sól. Natomiast w drugiej misce wymieszaj mleko, miód, jajka oraz rozpuszczone masło. Mokre składniki wlej do suchych i wymieszaj. Dodaj owoce (zostaw kilka do dekoracji) i połącz składniki, po czym przełóż do foremki. Wierzch owsianki posyp resztą posiekanych migdałów.
Wstaw danie do pieca i piecz przez 40-45 minut. Po upieczeniu udekoruj resztą owoców i od razu podawaj. Poza tym możesz dodać odrobinę jogurtu naturalnego lub skropić syropem klonowym. Owsianka smakuje świetnie także na zimno.