Do góry

Śniadania Przepis na:

Pizza Marysieńka.

Pizza Marysieńka.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1513 Ocena: 20376

Dodano:

Odsłon: 461

Smaczna pizza z dojrzewającą szynką i pieczarkami oraz z serem mozzarella.

Składniki

  • ciasto na pizze
  • Sos pomidorowy
  • sos pieczarkowy z warzywami na gęsto
  • ser Mozzarella
  • Pieczarki
  • szynka Prosciutto dojrzewająca
  • Natka pietruszki
  • Oregano
  • 20 g świeżych drożdży lub 8 g suchych
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oleju
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przepis na ciasto do pizzy:

    składniki:

    20 g świeżych drożdży lub 8 g suchych
    2 szklanki mąki
    3 łyżeczki cukru
    szczypta soli
    4 łyżki oleju
    0,5 szklanki ciepłego mleka

    wykonanie:

    Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.

  2. Z ciasta rozwałkowujemy prostokąt do wymiaru formy do pieczenia.
    Rozwałkowane ciasto umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Całą powierzchnię ciasta smarujemy sosem pomidorowym.

  3. Układamy pokrojoną w kawałki szynkę i ser mozzarello.

  4. Posypujemy oregano, nakładamy warstwę duszonych pieczarek z papryką i cebulą.

  5. Całość posypujemy serem mozzarella (wiórki) i drobno pokrojoną natką pietruszki. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

  6. Upieczoną pizze kroimy i konsumujemy.

  7. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń