Do góry

Śniadania Przepis na:

Pizza z łososiem, porem i brukselką

Pizza z łososiem, porem i brukselką

Autor:

Przepisów i artykułów: 1013 Ocena: 21207

Dodano:

Odsłon: 353

Przepyszna pizza rodzinna.

Składniki

  • Ciasto : mąka pszenna 300 g
  • drożdże 15 g
  • letnia woda 125-130 ml
  • olej 4 łyżki
  • oregano 1 łyżeczka
  • tymianek 1/2 łyżeczki
  • szczypta soli
  • kurkuma szczypta
  • Nadzienie : świeży łosoś 360 g
  • 1 por
  • 1,5 cebuli
  • 6 brukselek
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól 1/2 płaskiej łyżeczki
  • pieprz cytrynowy 1 łyżeczka
  • 2 łyżki oleju
  • ser niebieski z pleśnią ok. 60 g
  • Ketchup
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pizza z łososiem, porem i brukselką

Przygotowanie

  1. Wielkość 37 X 21 cm.
    Pora pokroić w plasterki, cebule posiekać, brukselki pokroić w ćwiartki.
    Na oleju i soku z cytryny przesmażyć warzywa, pod przykryciem, ok. 15 minut.
    Doprawić solą, pieprzem i potem przestudzić.

    Ciasto.
    Drożdże przełożyć do garnuszka , dodać szczyptę cukru i 3-4 łyżki letniej wody.
    Mąkę przesiać do miski.
    Gdy drożdże podrosną przełożyć je do miski z mąką, dodać resztę składników i zagnieść ciasto.
    Miskę przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
    Łososia obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

    Ciasto po 20 minutach rozwałkować na blaszce, posmarować ketchupem.
    Nałożyć warzywa, kawałki łososia.
    Piec w 190 C przez ok. 25 minut.
    Potem rozłożyć kawałki sera i piec jeszcze w 200 C , 5-10 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń