Do góry

Śniadania Przepis na:

Pizzowe pieski

Pizzowe pieski

Autor:

Przepisów i artykułów: 831 Ocena: 16409

Dodano:

Odsłon: 705

Pizza dla dzieci i dorosłych. W takiej formie po ciasto chętnie sięgną nie tylko dzieci.

Składniki

  • Ciasto : mąka pszenna 340 g
  • olej 60 ml
  • ciepła woda 110-115 ml
  • drożdże instant 1 dość płaska łyżeczka
  • sól, szczypta cukru
  • ew. zioła: tymianek, oregano, majeranek
  • Nadzienie : pieczarki 350 g 3 plasterki gotowanej szynki
  • 1 cebula
  • 6-8 czarnych oliwek
  • mozarella ok.60 g sól, pieprz
  • Dodatkowo : 3 parówki
  • cienkie solone paluszki
  • 2-3 czarne oliwki
  • ziele angielskie 12 sztuk
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pizzowe pieski

Przygotowanie

  1. Pieczarki z cebulą pokrój w kostkę i przesmaż na oleju.
    Pod koniec dodaj połówki oliwek.
    Dopraw solą, pieprzem, ostudź.
    Ciasto.
    Drożdże wymieszaj z ciepłą wodą, odstaw na 5 minut.
    Mąkę przesiej do miski, dodaj zioła, olej, sól i wlej drożdże.
    Wymieszaj i wygnieć elastyczne ciasto.
    Miskę przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 minut, do podrośnięcia.
    Potem ciasto rozwałkuj w prostokąt o długość 36 cm.
    Na ciasto równomiernie rozłóż pieczarki, plastry szynki i posyp startym serem.
    Ciasto zwiń w rulon i przełóż na blachę z papierem, zwinięciem do dołu.
    Ciasto ponacinaj nożyczkami co 6 cm tworząc 6 części.
    Każdą część lekko obróć w przeciwną stronę.
    W każdą bułkę wbij po dwa ziela angielskie, to będą oczy.
    Pizzę piecz w 190 C ok. 40 minut.

  2. Parówki obierz z osłonek, krótko wyparz, odkrój brzegi na grubość 1,5 cm.
    Resztę pokrój w paski grubości max do 1 cm.
    Paluszki połam i ponabijaj na nie paski parówek, to będą uszy.
    Z oliwek wytnij małe kółka.
    Końcówki parówek ponabijaj na paluszki razem z kółkami oliwek, to będzie pyszczek.
    W upieczoną pizzę powbijaj uszy i pyszczki.
    Podawaj z ketchupem lub bez.

  3. No i gotowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 09 stycznia Świetne! :D Urocze i bardzo smakowite <3

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 09 stycznia Chetnie bym zjadla takiego pieska, ale tylko takiego :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 08 stycznia Super przepis. Będę musiał zrobić dla moich małych dziewczyn, choć te starsze też na pewno zjedzą :) Skład i wygląd rewelka, o smak nawet nie pytam :D

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń