Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek z cukinii, czyli jeszcze jeden bardzo smaczny sposób na cukinię. Tym razem odpowiedni nawet na śniadanie, ale i na każdy inny posiłek w ciągu dnia, smaczny i przy okazji ładny. To jest w sumie bardzo proste i łatwe do przygotowania danie. Słusznie kojarzy się z kuchnią śródziemnomorską, którą bardzo lubimy. A ponieważ już od dawna mieszają się kuchnie całego świata, więc bardzo polecam mój polski placek w śródziemnomorskim stylu. Składa się z kilku zaledwie składników, które w wielkiej obfitości są dostępne w ogrodach i na straganach przez całe lato i jesień.
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 785
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 348
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6188
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1381
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10059
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 785
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 348
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6188
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1381
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10059
Składniki
Cukinię umyj, odetnij oba końce i bez obierania zetrzyj na dużych oczkach tarki. No chyba, że masz większą cukinię z grubą skórą i dużymi pestkami – to wtedy koniecznie ją obierz. Jeśli jednak masz możliwość – wybierz raczej młodą cukinię.
Do cukinii dodaj dwie duże szczypty soli, wymieszaj i zostaw w spokoju na 10 minut. W tym czasie cukinia puści sok.
Do innej dużej miski wbij 3 jajka. Pamiętaj, aby wybijać je pojedynczo do małej miseczki i dopiero po sprawdzeniu świeżości kolejne jajko dodawać do dużego naczynia. W ten sposób łatwo wyeliminujesz ewentualne nieświeże jajo (zwane zbukiem), nie psując całości potrawy.
Jajka roztrzep ze szczyptą soli.
Do jajek dodaj cukinię odciśniętą z nadmiaru soku. Dodaj też zmiażdżony czosnek, suszone zioła i sporo świeżo mielonego czarnego pieprzu. Wymieszaj.
Teraz do masy dodaj mąkę i ponownie wymieszaj. Sprawdź, czy nie trzeba dodać soli.
Dno sporej patelni (moja ma 26 cm średnicy) pokryj cienką warstwą oleju lub oliwy, a następnie rozgrzej tłuszcz. Wylej na patelnię ciasto z cukinii i rozprowadź równą warstwą, formując placek.
Przykryj patelnię i smaż placek na średnim ogniu przez około 6 minut. Ale obserwuj patelnię, bo tu wiele zależy od mocy palnika. Placek nie ma się przypalić, ale też nie może być na pół surowy i niedosmażony.
Po lekkim zrumienieniu spodu przykryj patelnię dużym talerzem, a następnie odwróć patelnię dnem do góry –
w ten sposób podpieczony placek znajdzie się na talerzu.
Zsuń go następnie na patelnię, bo musi się dopiec czy też raczej dosmażyć z drugiej strony. Znów pod przykryciem, ale teraz już nieco krócej, około 3 minut. W międzyczasie przygotuj resztę składników.
Odcedzoną mozzarellę pokrój na plasterki. Dużego, mięsistego, dojrzałego w słońcu pomidora (lub dwa mniejsze) sparz i obierz ze skórki, a następnie również pokrój w grube plasterki. Idealnie, gdyby było ich tyle samo, co plastrów mozzarelli.
Plasterki pomidora ułóż na usmażonym placku cukiniowym, a na nich poukładaj plastry mozzarelli. Znów przykryj patelnię pokrywką i trzymaj na małym ogniu do momentu lekkiego rozpuszczenia się sera, czyli przez kolejne 3-4 minuty.
Gotowy placek z cukinii przełóż na duży talerz. Posyp pokrojoną w paski bazylią i podawaj na śniadanie lub inny posiłek w ciągu dnia. Przy czym na śniadanie lub kolację powinien wystarczyć dla 4 osób, natomiast w porze obiadu nakarmi 2 osoby.
Zauważ, że składniki przybrania są zupełnie takie same, jak w popularnej sałatce caprese, warto więc skropić placek dobrą oliwą już na talerzu, na koniec – jeśli lubisz oliwę. To będzie bardzo dobrze pasowało do całego dania. Ja dodatkowo dodałam świeże plasterki ostrego chili, ale zamiast niego można użyć na przykład jakiegoś sosu.