To smaki mojego dzieciństwa . Dodatek śmietany sprawia ze placki są kruche i smaczniejsze niż te w których jest tylko kwaśne mleko. Placki były smażone najczęściej na smalcu z dodatkiem margaryny czy też na tłuszczu pozostałym ze smażenia pączków. Smażone na samym oleju nie są takie dobre, chyba że sie doda trochę margaryny czy smalcu. To jest kwestia smaku.
Placki na sodzie
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- pół szklanki kwaśnego mleka
- około półtora szklanki gęstej śmietany
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki soli
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- pół szklanki kwaśnego mleka
- około półtora szklanki gęstej śmietany
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki soli

Etapy przygotowania
Zrobić ciasto z wymienionych składników ciasto powinno być takie jak na pierogi nie może być twarde. Zrobić wałek z ciasta i wycinać nożem kawałki ciasta, rozwałkować na grubość około pół do jednego centymetra.

Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)



Składniki
- 500 g mąki pszennej
- pół szklanki kwaśnego mleka
- około półtora szklanki gęstej śmietany
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki soli
Zrobić ciasto z wymienionych składników ciasto powinno być takie jak na pierogi nie może być twarde. Zrobić wałek z ciasta i wycinać nożem kawałki ciasta, rozwałkować na grubość około pół do jednego centymetra.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.