Do góry

Śniadania Przepis na:

Placki ruskie - sodowe

Placki ruskie - sodowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 805 Ocena: 15639

Dodano:

Odsłon: 431

Najprostsze ciasto, wszystko wymieszać i zagnieść. Moje nadzienie to mieszanka zwykłego twarogu, fety , bazylii, natki pietruszki, suszonych i świeżych pomidorów. Oczywiście trochę zmienione od oryginału. Wytrawne placki ruskie idealne na śniadanie lub wczesną kolację.

Składniki

  • Ciasto : mąka pszenna 340 g
  • jogurt naturalny ok.200-220 g
  • sól 1/2 łyżeczki
  • soda 1/2 łyżeczki
  • Nadzienie : twaróg półtłusty 150 g
  • feta 150 g
  • suszone pomidory 25 g
  • 1 średni pomidor
  • czosnek suszony szczypta
  • bazylia 1 łyżeczka
  • natka pietruszki 1,5 łyżeczki
  • pieprz, ew, sól
  • 1-2 łyżeczki masła
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Placki ruskie - sodowe

Przygotowanie

  1. Porcja na 4 spore placki.
    Ciasto.
    W misce wymieszać mąkę, sól i sodę.
    Wlać jogurt i zagnieść ciasto.
    Przykryć ściereczką i odstawić na ok.15 minut.
    Nadzienie.
    Pomidor obrać ze skórki, wyjąć część wodnistą a resztę pokroić w kostkę.
    Twaróg ugnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, dodać fetę, posiekane suszone pomidory, natkę pietruszki i przyprawić.
    Wymieszać, dodać świeży pomidor, delikatnie wymieszać.

  2. Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować w okrąg, po środku nałożyć nadzienie.
    Podnieść krawędzie ciasta i zlepić.
    Nadziane placki delikatnie rozwałkować.
    Piec na średnio rozgrzanej suchej patelni pod pokrywką przez kilka minut z każdej strony.
    Gorące placki przekładamy na talerze i na każdym rozkładamy wiórki masła.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 23 października No masz hihi. Na ostatnich eskapadach bieszczadzkich jedliśmy coś podobnego, tyko fety nie było ;) PYCHOTKA :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń