Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najprostsze ciasto, wszystko wymieszać i zagnieść. Moje nadzienie to mieszanka zwykłego twarogu, fety , bazylii, natki pietruszki, suszonych i świeżych pomidorów. Oczywiście trochę zmienione od oryginału. Wytrawne placki ruskie idealne na śniadanie lub wczesną kolację.
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 572
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 241
Pare zasad jak ugotować smaczny, klarowny rosół. Mój na zdjęciu jest rosołem...
Odsłon: 47
Baza marchewkowa jest bardzo popularna w krajach byłego ZSRR. Często używa si...
Odsłon: 65
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 572
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 241
Pare zasad jak ugotować smaczny, klarowny rosół. Mój na zdjęciu jest rosołem...
Odsłon: 47
Baza marchewkowa jest bardzo popularna w krajach byłego ZSRR. Często używa si...
Odsłon: 65
Składniki
Porcja na 4 spore placki. Ciasto. W misce wymieszać mąkę, sól i sodę. Wlać jogurt i zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na ok.15 minut. Nadzienie. Pomidor obrać ze skórki, wyjąć część wodnistą a resztę pokroić w kostkę. Twaróg ugnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, dodać fetę, posiekane suszone pomidory, natkę pietruszki i przyprawić. Wymieszać, dodać świeży pomidor, delikatnie wymieszać.
Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować w okrąg, po środku nałożyć nadzienie. Podnieść krawędzie ciasta i zlepić. Nadziane placki delikatnie rozwałkować. Piec na średnio rozgrzanej suchej patelni pod pokrywką przez kilka minut z każdej strony. Gorące placki przekładamy na talerze i na każdym rozkładamy wiórki masła.