Do góry

Śniadania Przepis na:

Placki ziemniaczane z siemieniem lnianym ( fioletowe )

Placki ziemniaczane z siemieniem lnianym ( fioletowe )

Autor:

Przepisów i artykułów: 573 Ocena: 10265

Dodano:

Odsłon: 91

Smaczne chrupiące, dostarczą nam błonnika i kwasów tłuszczowych omega-3.

Składniki

  • 4 większe ziemniaki ( u mnie fioletowe )
  • 1 jajko
  • mąka 2 łyżki
  • 2 młode cebule ze szczypiorkiem
  • 2 łyżeczki prażonego siemienia lnianego
  • 2 łyżeczkinatki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • jogurt naturalny
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki myjemy i obieramy, a następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach razem z cebulką i czosnkiem.
    Do startych ziemniaków dodajemy jajko, mąkę, siemię, posiekaną natkę, sól, pieprz i dokładnie mieszamy.
    Na rozgrzanym oleju smażymy placki z obu stron do przyrumienienia.

  2. Usmażone placki odkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z jogurtem naturalnym i posiekanym szczypiorkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń