Śniadania Przepis na:
Przepisów i artykułów: 165 Ocena: 2249
Dodano: 09.08.2020
Odsłon: 1976
3-4 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Rozczyn: Drożdże rozcieramy dokładnie z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około 20 minut w ciepłe miejsce aż rozczyn ,,ruszy'', będzie taki napuszony i podwoi swoją objętość.
Ciasto: Do mąki wlewamy oliwę, dodajemy sól i rozczyn i zagniatamy ciasto. Ciasto kilka minut na stolnicy posypanej mąką pszenną, ciasto powinno być gładkie i ładnie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut.
. Formowanie bułeczek: Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części, formujemy podłużne bułki, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem.
Do pieczenia: Tak wykonane bułki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i zostawiamy jeszcze na 10 minut w ciepłym miejscu żeby się ,, napuszyły''.
Pieczenie: Bułki pieczemy przez około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się. Czas może być dłuższy lub krótszy w zależności od piekarnika.
Studzenie i podanie: Upieczone bułki studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Gotowe podajemy, a ja smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 8 sztuk bułek.
Najlepiej studzić na metalowej kratce.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

fafiatko 10 sierpnia 2020Zgłoś do usunięcia
Wyglądają idealnie! Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz