Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W tym przypadku upiekłam bułeczki z dziurką. Można oczywiście "bez" i wówczas traktować je jako normalne pieczywo. Pysznie smakują z wędzonym boczkiem lub zwyczajnie z masełkiem.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7840
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1012
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13595
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7840
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1012
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13595
Składniki
Drożdże rozkruszyć i rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać cukier i część mąki. Sporządzić zaczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Do dojrzałego zaczynu dodać jajka, sól, przecier pomidorowy i resztę mąki. Wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie odchodzić od ręki, w trakcie dodać jeszcze roztopioną margarynę i pokrojone oliwki. Gotowe, wyrobione ciasto ponownie zostawić do wyrośnięcia. Z gotowego ciasta uformować 12 kulek. Każdą z nich spłaszczyć i w każdej zrobić otwór trzonkiem warzechy. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Blachę włożyć do nagrzanego piekarnika (200st), piec około 40 minut. Pod koniec pieczenia zmniejszyć temperaturę do 180 st.
Smacznego.