Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty i smaczny chleb pszenno-żytni
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 312
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 80
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5085
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32677
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 354
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 252
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 312
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 80
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5085
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32677
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 354
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 252
Składniki
Drożdże wymieszać w wodzie i odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do większej miski, dodać cukier, sól , wodę z drożdżami oraz pestki dyni, słonecznika. Wszystko razem wymieszać do połączenia składników. Ciasto wychodzi gęste i zwarte. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut. Keksówkę (28x9cm) wykładam papierem od pieczenia. Przekładamy wyrośnięte ciasto i wyrównujemy łyżką namoczoną w wodzie. ( Dzięki temu ciasto łatwiej odchodzi od łyżki). Posypać pestkami dyni i słonecznika. Przykryć ściereczką i odstawić ponownie do wyrośnięcia do czasu nagrzania piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Chleb pieczemy ok. godziny. Smacznego! ( Najlepiej kroić po całkowitym ostudzeniu jeśli ktoś będzie w stanie tyle wyczekać ;))