Do góry

Śniadania Przepis na:

Pszenne bułki na jogurcie

Pszenne bułki na jogurcie

Autor:

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 1807

Dodano:

Odsłon: 20279

Bułeczki są przepyszne, bardzo dobrze smakują tuż po upieczeniu ale także na drugi dzień.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • łyżka cukru
  • opakowanie drożdży instant
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka soli
  • 1 jajko
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać, dodać do niej drożdże, cukier, sól, oliwę, jogurt i całe jajko.

  2. Ciasto zagnieść i dokładnie wyrobić, tak aby było ono gładkie i elastyczne.

  3. Miseczkę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

  4. Gdy ciasto wyrośnie, delikatnie je przerobić. Uformować wałek - lekko spłaszczając od góry (tak jak na kopytka) i pokroić na części (u mnie 10).

  5. Bułeczki wyłożyć na oprószoną mąką blaszkę i pozostawić na około 30 minut do napuszenia.

  6. Gotowe włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 18 minut.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń