Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 28-05-2019
Dziś proponujemy puszyste bułeczki wypełnione delikatnym kremem. Są bardzo smaczne i idealnie nadają się na śniadanie czy podwieczorek. W środku są wypełnione kremem angielskim zwany też kremem „custard”, jest to słodki dodatek do deserów. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl
Krem:
• Masło podgrzewamy w mleku do momentu rozpuszczenia, a następnie lekko studzimy
• W osobnej misce delikatnie mieszamy: żółtka jaj, cukier oraz mąkę
• Następnie do miski z żółtkami powoli dodajemy rozpuszczone w mleku masło, energicznie mieszając
• Mieszankę przelewamy do garnka i lekko podgrzewając redukujemy krem do momentu zgęstnienia (około 30 minut)
• Podczas podgrzewania uważamy aby nie zagotować kremu i nie ściąć żółtek
• Gotowy krem przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki
• W czasie kiedy krem się podgrzewa przygotowujemy ciasto
Bułeczki:
• Drożdże łączymy z ciepła wodą i czekamy kilka minut
• W osobnej misce łączymy: obie mąki, drożdże z wodą, cukier, sól, ciepłe mleko, jajka i śmietankę
• Z wymieszanych składników wyrabiamy ciasto, w momencie kiedy zacznie robić się elastyczne dodajemy masło i ponownie zagniatamy
• Po dodaniu masła ciasto zacznie się mocno lepić i ciągnąc ale po pewnym czasie znowu zacznie nabierać sprężystości
• Jeśli ciasto będzie za mokre delikatnie podsypujemy mąką
• Gotowemu ciasto pozwalamy wyrosnąć przez 1 godzinę w ciepłym miejscu, po tym czasie dzielmy je na osiem okrągłych porcji
• Po porcjowaniu zostawiamy ciasto ponownie na 15 minut a następnie wałkujemy na małe placki
• Na środek każdej porcji nakładamy łyżkę kremu, łączymy boki ciasta i formujemy bułeczki
• Bułeczki pieczemy na małym ogniu na suchej patelni pod przykryciem przez kilka minut z każdej strony
Bardzo fajne połączenie pączka i croissanta, ciasto delikatnie się listkuje c...
Odsłon: 13341
Co dziś u was króluje w ten deszczowy zimny dzień ?
Odsłon: 33
Pyszny, lekko kwaskowaty, gesty i zdrowy, koktajl z bananem i kiwi to poezja...
Odsłon: 122
Po raz pierwszy przygotowałam frytki z dyni. Przygotowałam je do potraw z gri...
Odsłon: 29
Proponuję sałatkę, która idealnie sprawdzi się na spotkaniu przy wiosennym gr...
Odsłon: 44
Co dziś u was króluje w ten deszczowy zimny dzień ?
Odsłon: 33
Pyszny, lekko kwaskowaty, gesty i zdrowy, koktajl z bananem i kiwi to poezja...
Odsłon: 122
Po raz pierwszy przygotowałam frytki z dyni. Przygotowałam je do potraw z gri...
Odsłon: 29
Proponuję sałatkę, która idealnie sprawdzi się na spotkaniu przy wiosennym gr...
Odsłon: 44
Składniki
Krem: • Masło podgrzewamy w mleku do momentu rozpuszczenia, a następnie lekko studzimy • W osobnej misce delikatnie mieszamy: żółtka jaj, cukier oraz mąkę • Następnie do miski z żółtkami powoli dodajemy rozpuszczone w mleku masło, energicznie mieszając • Mieszankę przelewamy do garnka i lekko podgrzewając redukujemy krem do momentu zgęstnienia (około 30 minut) • Podczas podgrzewania uważamy aby nie zagotować kremu i nie ściąć żółtek • Gotowy krem przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki • W czasie kiedy krem się podgrzewa przygotowujemy ciasto
Bułeczki: • Drożdże łączymy z ciepła wodą i czekamy kilka minut • W osobnej misce łączymy: obie mąki, drożdże z wodą, cukier, sól, ciepłe mleko, jajka i śmietankę • Z wymieszanych składników wyrabiamy ciasto, w momencie kiedy zacznie robić się elastyczne dodajemy masło i ponownie zagniatamy • Po dodaniu masła ciasto zacznie się mocno lepić i ciągnąc ale po pewnym czasie znowu zacznie nabierać sprężystości • Jeśli ciasto będzie za mokre delikatnie podsypujemy mąką • Gotowemu ciasto pozwalamy wyrosnąć przez 1 godzinę w ciepłym miejscu, po tym czasie dzielmy je na osiem okrągłych porcji • Po porcjowaniu zostawiamy ciasto ponownie na 15 minut a następnie wałkujemy na małe placki • Na środek każdej porcji nakładamy łyżkę kremu, łączymy boki ciasta i formujemy bułeczki • Bułeczki pieczemy na małym ogniu na suchej patelni pod przykryciem przez kilka minut z każdej strony
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Chleb słonecznikowy
Pieczywo
Szybki chlebek z sezamem
Pieczywo
Chlebek odrywany serowo-czosnkowy
Pieczywo
Bułki z nadzieniem pieczarkowym.
Chleb słonecznikowy
Chleb słonecznikowy domowej roboty to świetna alternatywa dla pieczywa ze skl...
Odsłon: 241
Szybki chlebek z sezamem
Zwykły chlebek na drożdżach z dodatkiem sezamu. W środku delikatny i mięciut...
Odsłon: 2126