Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na danie doprawione odrobiną cynamonu i nostalgii - puszyste, drożdżowe racuchy z jabłkami. Patrzę na talerz z gotowymi racuszkami i od razu mam przed oczami te ogromne ilości racuchów, które robiła babcia. Tych na szczęście jest odrobinę mniej i myślę, że znikną dosyć szybko – bo są puszyste, delikatne i pachną niesamowicie. Zapach jabłek i cynamonu to jedna z lepszych kombinacji, jakie można poczuć w kuchni – a wszystko to doprawione szczyptą nostalgii, która pozwala wrócić wspomnieniami do beztroskich czasów dzieciństwa.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2295
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4379
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1305
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 284
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2295
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4379
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1305
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 284
Składniki
Przygotuj ciasto drożdżowe. Do dużej miski wsyp 250 g mąki pszennej, jedno opakowanie drożdży instant, łyżkę drobnego cukru, czubatą łyżeczką cukru z wanilią i pół łyżeczki cynamonu. Składniki suche przemieszaj do całkowitego połączenia.
Do miski dodaj 250 ml lekko ciepłego mleka i jedno jajko. Zawartość miski wymieszaj za pomocą sylikonowej szpatułki do uzyskania gładkiego ciasta. Gotowe ciasto odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę.
Pod koniec wyrastania ciasta zajmij się jabłkami. Dwa średniej wielkości jabłka obierz ze skórki i oczyść z gniazd nasiennych. Oczyszczone jabłka podziel w ósemki i pokrój w plasterki grubości około 2 milimetrów.
Owoce przełóż do ciasta drożdżowego i wmieszaj je delikatnie sylikonową szpatułką.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju; w razie potrzeby dodaj więcej tłuszczu pomiędzy partiami. Na rozgrzany olej wyłóż niewielkie placuszki i smaż je na niskim ogniu, po około dwie, dwie i pół minuty na stronę, do uzyskania pięknego złotego koloru. W czasie smażenia obróć je kilka razy, żeby uniknąć przypalenia. Gotowe racuchy zdejmij z patelni na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Gotowe racuchy obficie posyp cukrem pudrem i podawaj od razu, póki są ciepłe.
Smacznego!