Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 532
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 627
Przepis dnia
Włoski Narzeczony to czekoladowo-orzechowy torcik przełożony czekoladową pianką.
Odsłon: 5252
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4747
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 970
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8472
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 532
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 627
Przepis dnia
Włoski Narzeczony to czekoladowo-orzechowy torcik przełożony czekoladową pianką.
Odsłon: 5252
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4747
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 970
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8472
Składniki
Do salaterki wlewamy łyżkę mleka i wsypujemy łyżeczkę mąki. Dokładnie ucieramy je ze sobą, tak żeby nie było ani jednej grudki.
Bierzemy drugą salaterke (WAŻNE: nie może być w niej ani kropli wody!). Rozdzielamy jajka wrzucając białka do nowej salaterki, a żółtka do rozmieszanej mąki i mleka.
Żółtka rozcieramy z mąką i mlekiem, aż się połączą.
Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Jeśli nie masz miksera, możesz to zrobić trzepaczką lub widelcem, tylko zajmie to więcej czasu. (UWAGA: widelec również musi być suchy!)
Pianę dodajemy stopniowo do utartych żółtek, delikatnie mieszając.
Na paletni rozpuszczamy łyżkę masła lub margaryny. Przekładamy masę na patelnię. Smażymy na jasny brąz, po czym przerzucamy omlet na drugą stronę. Przerzucanie omletu to operacja trudna. Ja zawsze pomagam sobie dwiema łopatkami do smażenia.
Gotowy omlet jemy natychmiast, zanim opadnie. Można go polać syropem malinowym, posmarować ulubionym dżemem albo udekorować sezonowymi owocami (truskawkami, jagodami). Owoce należy wcześniej zasypać cukrem, żeby puściły sok. Można dodać do nich również trochę śmietany. Smacznego!