Do góry

Śniadania Przepis na:

Puszysty omlet z gruszka i śliwką w sosie miodowo-rumowym

Puszysty omlet z gruszka i śliwką w sosie miodowo-rumowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10341

Dodano:

Odsłon: 5542

smaczny, energetyczny, rozpływający się w ustach omlet, w sam raz na taką depresyjną pogodę jaką mamy za oknem

Składniki

  • składniki na 1 spory omlet:
  • jajko 2
  • cukier 1 łyżeczka
  • mąka pszenna 1 pełna łyzka
  • gruszka 1
  • śliwki 2 szt.
  • miód 1 łyżka
  • rum 1 łyżka
  • masło 2 łyżki
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Gruszkę obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w plastry, śliwki umyć, wyjąć pestki, pokroić w ćwiartki. Owoce położyć na rozgrzaną patelnię, dodać miód i rum, dusić na średnim ogniu chwilkę, aż owoce lekko zmiękną, a sos się zagęści.
    Białka ubić na puszystą pianę, dodać cukier, nadal ubijać, dodać po żółtku ubijając. Dodać mąkę i wymieszać delikatnie łyżką. Na patelni rozgrzac masło, wylać masę jajeczną, zmiejszyć ogień i przykryć patelnię. Smażyć kilka minut, do zbrązowienia spodu omletu. Za pomocą talerza odwrócić omlet na drugą stronę i smażyć ok. 2 min. Przełożyć na talerz, na jedną połowę wyłożyć owoce i polać sosem, złożyć na pół. Wierzch mozna ozdobić częścią owoców i posypać delikatnie cukrem pudrem. Smacznego ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń