Do góry

Śniadania Przepis na:

Pyszne bułeczki cynamonowe - Cinnamon rolls

Pyszne bułeczki cynamonowe - Cinnamon rolls

Autor:

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 537

Dodano:

Odsłon: 524

Mają wiele nazw: Cynamonowe rollsy, ślimaczki lub odrywane zawijane bułeczki. Dodatek powideł śliwkowych czyni je jeszcze bardziej smakowitymi. W trakcie pieczenia roznosi się cudowny apetyczny zapach, który każdemu poprawi humor. Do wykonania tych rollsów zainspirował mnie przepis Ewy Wachowicz na cynamonowe bułeczki

Składniki

  • 330 g mąki pszennej 550
  • 20 g świeżych drożdży
  • 150 ml letniego mleka
  • 40 g cukru
  • 40g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • Szczypta soli
  • 40g miękkiego masła
  • 30 g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Kilka łyżek powideł śliwkowych
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pyszne bułeczki cynamonowe - Cinnamon rolls

Przygotowanie

  1. Przesiej mąkę do miski.

  2. Mleko połącz z drożdżami, cukrem i łyżką mąki. Jak zaczyn ruszy, dodaj go do mąki. Następnie dodaj jajko, roztopione masło, sól i dokładnie wyrób aż będzie gładkie i zacznie odklejać się od ręki. Odstaw do wyrośnięcia na ok 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.

  3. Ciasto rozwałkuj na dość cienki prostokąt. Całą powierzchnię posmaruj miękkim masłem, posyp brązowym cukrem, cynamonem i posmaruj cienką warstwę powideł.

    Ciasto zwiń jak roladę i pokrój na plastry ok 3 cm.

    Rozłóż w tortownicy lub innej okrągłej formie wyłożonej papierem do pieczenia.

    Pozostaw niezbyt duży odstęp między nimi, odstaw do wyrośnięcia na ok 20-25 minut.

  4. Posmaruj bułeczki odrobiną mleka i piecz w temp 180 stopni (góra +dół).

  5. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gosiamamba 20 października Witam, a co z cynamonem ( 1 łyżeczka ) dodać do ciasta czy posypać ciasto ( rozwałkowane ) razem z cukrem brązowym - pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń