Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mają wiele nazw: Cynamonowe rollsy, ślimaczki lub odrywane zawijane bułeczki. Dodatek powideł śliwkowych czyni je jeszcze bardziej smakowitymi. W trakcie pieczenia roznosi się cudowny apetyczny zapach, który każdemu poprawi humor. Do wykonania tych rollsów zainspirował mnie przepis Ewy Wachowicz na cynamonowe bułeczki
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7926
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1222
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13697
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7926
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1222
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13697
Składniki
Przesiej mąkę do miski.
Mleko połącz z drożdżami, cukrem i łyżką mąki. Jak zaczyn ruszy, dodaj go do mąki. Następnie dodaj jajko, roztopione masło, sól i dokładnie wyrób aż będzie gładkie i zacznie odklejać się od ręki. Odstaw do wyrośnięcia na ok 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Ciasto rozwałkuj na dość cienki prostokąt. Całą powierzchnię posmaruj miękkim masłem, posyp brązowym cukrem, cynamonem i posmaruj cienką warstwę powideł. Ciasto zwiń jak roladę i pokrój na plastry ok 3 cm. Rozłóż w tortownicy lub innej okrągłej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw niezbyt duży odstęp między nimi, odstaw do wyrośnięcia na ok 20-25 minut.
Posmaruj bułeczki odrobiną mleka i piecz w temp 180 stopni (góra +dół).
Smacznego :)