Do góry

Śniadania Przepis na:

Pyszne bułeczki na śniadanie

Pyszne bułeczki na śniadanie

Autor:

Przepisów i artykułów: 194 Ocena: 1952

Dodano:

Odsłon: 526

Przepis na bułeczki w sam raz na śniadanie.

Składniki

  • 500g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 50 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie suszonych
  • Jajko + jedno jajko do posmarowania
  • 250 ml letniego mleka
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszać z solą. Dodać drożdże (nie zależnie od tego czy są to świeże czy suszone – nie trzeba robić rozczynu), wbić jedno jajko. Na koniec wlać letnie mleko i dokładnie wyrobić ciasto. Powinno być raczej gęste i elastyczne, ale wciąż delikatnie lepić się do rąk.

    Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 1 godzinę lub do czasu gdy przynajmniej podwoi swoją objętość.

  2. Po wyrośnięciu zagnieść je jeszcze raz i podzielić na 8 części. Z każdej uformować w miarę równe i gładkie bułki.

    Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok 15 minut lub do czasu, aż wyraźnie urosną.

    Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i ponacinać wzdłuż ostrym nożem.

    Piekarnik nagrzać do 200 stopni góra -dół. Wyrośnięte, posmarowane jajkiem i nacięte bułki włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok 20-30 minut, do czasu aż będą ładnie zarumienione.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń