Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Racuchy bez drożdży na maślance są lekkie jak chmurka, puszyste i super wyrośnięte. Robi się je bardzo szybko, bo nie używa się w tym przepisie drożdży. To idealny pomysł na śniadanie, obiad, kolację czy deser. Można je zapakować na wynos, np. do pracy. Smakują dobrze na ciepło i na zimno. No i oczywiście uwielbiają je dzieci. Moja córka zawsze się cieszy jak je robię, szczególnie polane syropem klonowym, polecam :-).
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10141
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2761
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1878
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 725
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3986
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10141
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2761
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1878
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 725
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3986
Składniki
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli oraz dwie łyżki cukru. Wszystko dokładnie wymieszać. Do maślanki dodać sodę oczyszczoną, wymieszać dokładnie. Dodać jajka i roztrzepać dokładnie rózgą kuchenną. Następnie wlać płynne składniki do suchych i wymieszać, aż do uzyskania jednolitego ciasta.
Na patelnię wlać olej, dobrze go rozgrzać, ustawić płomień na niezbyt duży (powinno być go na około 1 cm wysokości). Układać po łyżce ciasta na gorący olej. Smażyć z obu stron na rumiano. Jeśli placki rumienią się zbyt szybko, to należy zmniejszyć moc palnika. Po usmażeniu odsączyć racuchy na ręczniku papierowym, by osiąknęły z nadmiaru tłuszczu.
Racuchy na maślance podawać oprószone cukrem pudrem lub z ulubionymi dodatkami, np. syropem klonowym, dżemem. Maślankę można zastąpić kefirem. Ja zrobiłam racuchy z podwójnej porcji i wyszło mi około 40 racuchów. Do jednej porcji dałam jabłko starte na grubych oczkach. Smacznego!