racuchy z batatem i mlekiem kokosowym
Przepis dnia: 20-07-2020

mięciutkie, pachnące kokosem
racuchy z batatem i mlekiem kokosowym
Składniki
- bataty - 500 g
- mleko kokosowe - 200 ml
- brązowy cukier - 3 łyżki
- mąka kukurydziana - 1 szklanka
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- olej kokosowy do smażenia
Składniki
- bataty - 500 g
- mleko kokosowe - 200 ml
- brązowy cukier - 3 łyżki
- mąka kukurydziana - 1 szklanka
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- olej kokosowy do smażenia

Etapy przygotowania
Bataty obrać ze skorki, pokroić na kawałki, ugotować do miękkości, wystudzić, rozgnieść na puree.
Do puree z batatów wsypać cukier, wlać mleko kokosowe, dodać proszek do pieczenia i mąkę kukurydzianą. Ilość mąki jest podana orientacyjnie, ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, można to zrobić mikserem lub po prostu łyżką.
Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Ciasto nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na niewielkim ogniu, do zrumienienia, po kilka minut z każdej strony.
Podawać z ulubionymi owocami, oprószone cukrem pudrem.

Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 161

Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Komunia
- Warzywa
- Papryka
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Szynki
Odsłon: 4898
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
- Wielkanoc
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kiełbasy
- Dla zdrowia
Odsłon: 152
Ostatnio komentowane przepisy
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 161

Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Komunia
- Warzywa
- Papryka
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Szynki
Odsłon: 4898
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
- Wielkanoc
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kiełbasy
- Dla zdrowia
Odsłon: 152



Składniki
- bataty - 500 g
- mleko kokosowe - 200 ml
- brązowy cukier - 3 łyżki
- mąka kukurydziana - 1 szklanka
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- olej kokosowy do smażenia
Bataty obrać ze skorki, pokroić na kawałki, ugotować do miękkości, wystudzić, rozgnieść na puree.
Do puree z batatów wsypać cukier, wlać mleko kokosowe, dodać proszek do pieczenia i mąkę kukurydzianą. Ilość mąki jest podana orientacyjnie, ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, można to zrobić mikserem lub po prostu łyżką.
Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Ciasto nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na niewielkim ogniu, do zrumienienia, po kilka minut z każdej strony.
Podawać z ulubionymi owocami, oprószone cukrem pudrem.
Pyszotka;)
Pyszne racuszki:)