Do góry

Śniadania Przepis na:

racuchy z batatem i mlekiem kokosowym

Przepis dnia 2020-07-20
racuchy z batatem i mlekiem kokosowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 82 Ocena: 557

Dodano:

Odsłon: 1029

mięciutkie, pachnące kokosem

Składniki

  • bataty - 500 g
  • mleko kokosowe - 200 ml
  • brązowy cukier - 3 łyżki
  • mąka kukurydziana - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • olej kokosowy do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
racuchy z batatem i mlekiem kokosowym

Przygotowanie

  1. Bataty obrać ze skorki, pokroić na kawałki, ugotować do miękkości, wystudzić, rozgnieść na puree.

  2. Do puree z batatów wsypać cukier, wlać mleko kokosowe, dodać proszek do pieczenia i mąkę kukurydzianą. Ilość mąki jest podana orientacyjnie, ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
    Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, można to zrobić mikserem lub po prostu łyżką.

  3. Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Ciasto nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na niewielkim ogniu, do zrumienienia, po kilka minut z każdej strony.

  4. Podawać z ulubionymi owocami, oprószone cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń