Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na najlepsze racuchy z owocami. Są delikatne, pulchne, po prostu pyszne.
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 2922
Pyszne ciastka do kawy, na drugie śniadanie do szkoły czy do pracy. Drożdżówk...
Odsłon: 473
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 650
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 2922
Pyszne ciastka do kawy, na drugie śniadanie do szkoły czy do pracy. Drożdżówk...
Odsłon: 473
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 650
Składniki
Zacząłem od zrobienia drożdżowego zacieru. Drożdże rozdrobniłem, wymieszałem z łyżką cukru, łyżką mąki i dwoma łyżkami ciepłego mleka. Zostawiłem do wyrośnięcia.
Gdy zacier był gotowy przygotowałem ciasto. Pozostałą mąkę wymieszałem z ciepłym mlekiem, jajkiem i resztą cukru oraz wyrośniętymi drożdżami. Ciasto zostawiłem na godzinę, im bardziej urośnie tym delikatniejsze racuchy.
Jabłka obrałem i pokroiłem w kostkę. Wymieszałem z gotowym ciastem.
Olej rozgrzałem i łyżką nakładałem nieduże placki. Starałem się, żeby w każdej porcji było odrobinę jabłek. Smażyłem na złoty kolor z każdej strony. Tłuszczu powinno być tak dużo, by racuchy mogły swobodnie pływać po powierzchni.
Usmażone racuchy przed podaniem wykładam na ręcznik papierowy, by odsączyć tłuszcz.
Do takich racuchów, nie używam żadnego słodziwa. Dodatek jabłek, moim zdanie wystarcza za wszelkie słodycze.
Przemycamy zdrowie: Do ciasta dodaję szczyptę kurkumy – nie tylko dodaje koloru ale też wspomaga zwalczanie cholesterolu. Dobrym pomysłem jest dosypanie do surowego ciasta płatków owsianych. Po usmażeniu są niewyczuwalne.