Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne racuchy ze śliwkami możesz przygotować błyskawicznie. Ciasto szybko rośnie na patelni, dlatego jest puszyste i miękkie. Możesz podawać je jako deser, ciepły podwieczorek lub nawet leniwe śniadanie w domu.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22531
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14827
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4619
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44169
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 610
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 620
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22531
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14827
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4619
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44169
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 610
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 620
Składniki
Przygotuj owoce. Śliwki umyj pod bieżącą wodą, a następnie je osusz. Przekrój, pozbądź się pestki, a następnie pokrój na drobne kawałki. Mogą być też półplasterki.
W misce wymieszaj mąkę pszenną (przesianą), cukier zwykły i waniliowy oraz sól i sodę oczyszczoną. Następnie dodaj mokre składniki, czyli mleko i jajka.
Energicznie wymieszaj wszystkie składniki z pomocą rózgi. Na koniec dodaj śliwki i delikatnie zamieszaj łyżką. Odstaw ciasto na kilka minut.
Na patelni rozgrzej tłuszcz. Nakładaj porcję łyżką (najlepiej 1,5 lub 2 łyżki ciasta na jeden placek). Podsmażaj z dwóch stron na złoty kolor.
Podawaj z cukrem pudrem, słodką śmietaną albo cynamonem i cukrem brązowym.