Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne racuchy ze śliwkami możesz przygotować błyskawicznie. Ciasto szybko rośnie na patelni, dlatego jest puszyste i miękkie. Możesz podawać je jako deser, ciepły podwieczorek lub nawet leniwe śniadanie w domu.
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 33273
Ciasto ptysiowe inaczej ciasto parzone otrzymuje się poprzez zaparzanie mąki...
Odsłon: 109
Bardzo stary przepis na idealne pączki. Nie chłoną tłuszczu i wychodzą puszyste
Odsłon: 1509
Przepis na pyszny i pożywny makaron ze szpinakiem baby, suszonymi pomidorami...
Odsłon: 145
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 33273
Ciasto ptysiowe inaczej ciasto parzone otrzymuje się poprzez zaparzanie mąki...
Odsłon: 109
Bardzo stary przepis na idealne pączki. Nie chłoną tłuszczu i wychodzą puszyste
Odsłon: 1509
Przepis na pyszny i pożywny makaron ze szpinakiem baby, suszonymi pomidorami...
Odsłon: 145
Składniki
Przygotuj owoce. Śliwki umyj pod bieżącą wodą, a następnie je osusz. Przekrój, pozbądź się pestki, a następnie pokrój na drobne kawałki. Mogą być też półplasterki.
W misce wymieszaj mąkę pszenną (przesianą), cukier zwykły i waniliowy oraz sól i sodę oczyszczoną. Następnie dodaj mokre składniki, czyli mleko i jajka.
Energicznie wymieszaj wszystkie składniki z pomocą rózgi. Na koniec dodaj śliwki i delikatnie zamieszaj łyżką. Odstaw ciasto na kilka minut.
Na patelni rozgrzej tłuszcz. Nakładaj porcję łyżką (najlepiej 1,5 lub 2 łyżki ciasta na jeden placek). Podsmażaj z dwóch stron na złoty kolor.
Podawaj z cukrem pudrem, słodką śmietaną albo cynamonem i cukrem brązowym.