Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rogal skradł moje serce, żołądek i chyba całe ciało:-). Smakuje na śniadanie jak i na przekąskę. Są to rogale drożdżowo-francuskie.
Miska, piekarnik, szklanką, pędzel
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 12323
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4090
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42940
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 493
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 365
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 436
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 12323
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4090
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42940
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 493
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 365
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 436
Składniki
Masło podziel na 5 porcji. Jedną(50g) porcję rozpuść i ostudzić. Mąkę, jajka, drożdże, cukier, aromat, budyń, sól i ciepłe mleko wymieszać razem, na koniec dodać rozpuszczone i ostudzone masło. Całość powinna się kłócić
Tak przygotowane ciasto szczelnie owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 60 min do wyrośnięcia
Po tym czasie wyjąć ciasto i rozwałkować na prostokąt. Maskę kajmakową podzielić na 5 części po 20 g Posmaruj jedną część ciasta masłem i masą kajmakową ( pierwszą częścią) Na następnym zdjęciu pokaże jak złożyć
Zostaw ok 1 cm wolnego od góry i dołu.
Tak złożone ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 min. Takie czynności powtórzyć jeszcze 4 razy aż skończy się masło i masa kajmakowa. Za każdym razem przed posmarowaniem ciasto rozwałkować na prostokąt. Później znowu złożyć, owinąć folią i do lodówki na 90min.
Rozwałkować na prostokąt i wyciąć trójkąty.
Trójkąt zwinąć jak na zdjęciu i zrobić nacięcie oj 4 cm
Zwijamy
Układamy na blaszce po 4-6 sztuk. Piekarnik rozgrzać do 185 stopni góra i dół Piec przez ok dwie minuty, po tym czasie wyjmij rogale i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Schowaj rogale do piekarnika i piecz jeszcze przez ok 20 min. Aż będą cudnie złoto brązowe
Smacznego 🫶