Śniadania Przepis na:
Przepisów i artykułów: 993 Ocena: 27452
Dodano: 17.11.2015
Odsłon: 2586
> 6 os. | > 60 min | średnie | tanie |
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy suche drożdże, cukier oraz 2 szczypty soli i mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki. Następnie dodajemy jajka, roztopinone i ostudzone masło oraz ciepłe, ale nie gorące mleko i wyrabiamy ciasto.
Ciasto wyrabiamy do momentu aż przestanie nam się kleić do rąk oraz pojawią się w nim pęcherzyki powietrza. Wyrobione ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Po tym czasie jeszcze raz wyrabiamy ciasto, a następnie rozwałkowujemy je na duży okrąg, podsypując go delikatnie mąką. Okrąg dzielimy na 8 trójkątów, smarujemy je miękkim masłem, a na ich brzegach układamy czubatą łyżeczkę powideł węgierkowych.
Każdy kawałek ciasta zawijamy dokładnie zamykając nim porcje powideł*, a kończąc na najwęższej części. Rogaliki formujemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia do ponownego wyrośnięcia (na około 20 - 25 minut).
* jest to istotny krok, który zapobiegnie wyciekaniu powideł podczas pieczenia
Po tym czasie rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz posypujemy makiem. Następnie wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i pieczemy rogaliki około 20 minut (do zarumienienia skórki).
Życzę smacznego!
:D
Na skróty
Komentarze do przepisu (10)

jonita 19 listopada 2015Zgłoś do usunięcia
Wyglądają wspaniale :) Odpowiedzi: 1 ▼6 Kto głosował? | Odpowiedz

gogusia 18 listopada 2015Zgłoś do usunięcia
rewelacyjne drożdżówki :) Odpowiedzi: 1 ▼9 Kto głosował? | Odpowiedz

GREGORHSPEED 17 listopada 2015Zgłoś do usunięcia
Z mlekiem niesamowite <3 Odpowiedzi: 1 ▼9 Kto głosował? | Odpowiedz

mimiwiki 17 listopada 2015Zgłoś do usunięcia
Aaaaa, pycha :) Wpraszam się na takie śniadanie :) Odpowiedzi: 3 ▼8 Kto głosował? | Odpowiedz