Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na śniadaniowe rogaliki drożdżowe wypełnione niezwykle smakowitymi powidłami ze śliwek węgierek. Rogaliki otula maślana nuta, a smak podkreśla słodycz i lekka kwasowość powideł węgierkowych oraz mak. Rogaliki doskonale sprawdzą się jako smakowite śniadanie, które doda nam energii oraz pozytywnie pobudzi do działania na dobry początek dnia. Rogale będą także doskonałym drugim śniadaniem do pracy lub świetnym dodatkiem do porannej owsianki :)
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2353
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3519
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4296
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74355
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2353
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3519
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4296
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74355
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy suche drożdże, cukier oraz 2 szczypty soli i mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki. Następnie dodajemy jajka, roztopinone i ostudzone masło oraz ciepłe, ale nie gorące mleko i wyrabiamy ciasto.
Ciasto wyrabiamy do momentu aż przestanie nam się kleić do rąk oraz pojawią się w nim pęcherzyki powietrza. Wyrobione ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Po tym czasie jeszcze raz wyrabiamy ciasto, a następnie rozwałkowujemy je na duży okrąg, podsypując go delikatnie mąką. Okrąg dzielimy na 8 trójkątów, smarujemy je miękkim masłem, a na ich brzegach układamy czubatą łyżeczkę powideł węgierkowych.
Każdy kawałek ciasta zawijamy dokładnie zamykając nim porcje powideł*, a kończąc na najwęższej części. Rogaliki formujemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia do ponownego wyrośnięcia (na około 20 - 25 minut). * jest to istotny krok, który zapobiegnie wyciekaniu powideł podczas pieczenia
Po tym czasie rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz posypujemy makiem. Następnie wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i pieczemy rogaliki około 20 minut (do zarumienienia skórki).
Życzę smacznego!
:D