Do góry

Śniadania Przepis na:

Rumiane, maślane, delikatne bułki pszenne.

Rumiane, maślane, delikatne bułki pszenne.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1625 Ocena: 23581

Dodano:

Odsłon: 933

Bardzo smaczne i delikatne bułki maślane, idealne na poranne śniadanie. Polecam :)

Składniki

  • 700 g mąki pszennej poznańskiej (typ 500)
  • maślanka 400 ml
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 1 łyżeczka
  • drożdże świeże 20 gram
  • Olej roślinny 7 łyżek
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rumiane, maślane, delikatne bułki pszenne.

Przygotowanie

  1. Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto na bułki, dodajemy olej, rozrobione w pół szklanki ciepłej wody drożdże i maślankę o temperaturze pokojowej. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

  2. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto.

  3. Z ciasta formujemy równe bułki takie po 13 dag każda, i układamy na wcześniej przygotowanej blasze, przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Każda bułka po upieczeniu straci na wadze około 10%.

  4. Po 30 minutach wyrastania, ugniatamy je tępą stroną noża lub przystosowaną plastikową, dużą patką.

  5. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza (grzałki góra-dół). Wkładamy blachę z bułkami na środkową półkę i pieczemy 25 minut, do momentu ładnie zarumienienia się bułek. Wstawiamy na dno piekarnika miseczkę z zimną wodą.

  6. Bułki pięknie zarumienione, kończymy pieczenie.

  7. Upieczone bułki studzimy na kratce.

  8. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń