Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na dzień dobry poniedziałek - Rycerska ziołowa polewka złożona z 5 rodzajów czosnku (Czonek niedźwiedzi, czosnek molly, czosnek miodowy, czosnek błękitny carulea i Tulbaghia) plus ziele oreganu i antycznego warzywa skirret (Kucmerka - jadana nawet przez królów polskich) plus ziele lubczyku. Gotowane na kurczaku z wolnego chowu z selerem i marchwią. Zupa zapodana z grzankami z czerstwego chleba. Dania tego typu jadane były w średniowieczu i w epoce renesansu szczególnie na śniadanie . Powód jest tego prozaiczny, gdyż dawni rycerze byli znani z tego, że dużo pili trunków , więc aby rano "żyć" to musieli jeść coś, co ich pobudzi do działania a to wbrew pozorom były właśnie polewki i podobne zupy z ziołami, na mięsiwie gotowane. Arażacja dania inspirowana jest kwiatami jaśminu , który w średniowieczu miał bardzo duże znaczenie , symbolizował czystość , szczęście i anioły
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 361
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 361
Składniki
Warzywa blanszujemy krótko na oleju , lub gęsim smalcu gdy już zaczną wydawać przyjemną woń , dolewamy wody do pełna i wrzucamy kurczaka. Gotujemy minimum godzinę. Do gotującego się wywaru dodajemy ziele lubczyku, oregano, sól i pieprz. W międzyczasie siekamy ziele czosnków i kucmerki . Pod koniec gotowania dodajemy czosnki i ziele kucmerki z pozostałą częścią oregano. i zaparzamy, Wlewamy na talerz pełen grzanek chleba czerstwego.