Do góry

Śniadania Przepis na:

Sałatka jarzynowa z soczewicą

Sałatka jarzynowa z soczewicą

Autor:

Przepisów i artykułów: 110 Ocena: 1242

Dodano:

Odsłon: 1450

Sałatka jarzynowa to królowa niejednej imprezy! Ja lubię czasem ją przełamać nietypowym składnikiem. Dzisiaj takim składnikiem jest soczewica konserwowa. Nadaje delikatnie inny smak sałatce, ale z pewnością przypadnie Wam do gustu :)

Składniki

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 2 jajka
  • 1/2 puszki soczewicy konserwowej
  • 2 ogórki kiszone
  • sól
  • pieprz
  • majonez
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sałatka jarzynowa z soczewicą

Przygotowanie

  1. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości.
    Jajka gotujemy na twardo przez 10 minut.
    Soczewicę dokładnie odsączamy na sicie, w razie potrzeby przelewamy zimną wodą.
    Ogórki kiszone obieramy.
    Ugotowane warzywa i jajka studzimy.
    Marchew, pietruszkę, seler, jajka i ogórki kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy soczewicę oraz przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Dodajemy majonez i dokładnie całość mieszamy.
    Sałatkę schładzamy w lodówce przez co najmniej 2 godziny - wtedy smakuje najlepiej.
    Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń