Do góry

Śniadania Przepis na:

Scaccia

Scaccia

Autor:

Przepisów i artykułów: 58 Ocena: 186

Dodano:

Odsłon: 641

Rodzaj włoskiego pieczywa bez drożdży nadziewanego sosem pomidorowym i dodatkami.

Składniki

  • Mąka (około 500g)
  • Woda 200 ml
  • Kilka łyżek oliwy
  • Passata lub puszka pomidorów
  • Oliwki
  • Salami
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Scaccia

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszać z wodą, szczyptą soli oraz cukru i z 3-4 łyżkami oliwy. Ciasto zagniatać lub miksować na jednolitą masę.

  2. Passatę podgrzać na małym ogniu i dodać do niej przyprawy (sól, pieprz, zioła itp. według własnych preferencji) i posiekane oliwki. Pastę zagotować i odstawić do przestudzenia.

  3. Ciasto cienko rozwałkować i posmarować sosem. Na to wyłożyć plasterki salami i liście bazylii. Zawinąć z dwóch stron do środka po czym powtórzyć wszystko jeszcze dwa lub trzy razy (w zależności jaką grubość chcemy uzyskać).

  4. Przełożyć do naczynia posmarowanego oliwą i piec około 25 minut w wysokiej temperaturze 230 - 240 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń