Do góry

Śniadania Przepis na:

Ser cytrunowy

Ser cytrunowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 73

Dodano:

Odsłon: 768

Przepis na ser cytrynowy jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Jest on zdecydowanie bardziej cytrynowy w smaku niż paneer. I w tym tkwi jego cały urok. Ser cytrynowy można podawać na słodko np. z cukrem i rodzynkami do naleśników lub wytrawnie z solą i ziołami. Dodając zioła, trzeba wziąć pod uwagę jego kwaskowy smak. My dodajemy do niego odrobinę suszonej skórki z cytryny z bazylią lub miętą. Jest tutaj duże pole do eksperymentów smakowych.

Składniki

  • 1 litr mleka pasteryzowanego w niskiej temperaturze
  • 200 ml soku z cytryny (3 – 4 cytryny)
  • Sól
  • Zioła - opcjonalnie
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ser cytrunowy

Przygotowanie

  1. W garnku podgrzej mleko do temperatury 80 – 90°C. Mieszaj, aby się nie przypaliło.

  2. Zdejmij garnek z ognia i dodaj sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Powinieneś zauważyć oddzielający się skrzep.

  3. Odstaw na 15 minut. W tym czasie serwatka powinna wyraźnie oddzielić się od skrzepu.

  4. Przelej skrzep do sitka wyłożonego chustą serowarską. Pozostaw do ocieknięcia na 1 – 2 godziny

  5. Przełóż ser do miski. Dodaj sól i zioła

  6. Gotowe!

  7. Więcej przepisów na ser znajdziecie na naszej stronie pracowniaserow.pl

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń