Do góry

Śniadania Przepis na:

Simit - tureckie bajgle

Simit - tureckie bajgle

Autor:

Przepisów i artykułów: 58 Ocena: 1432

Dodano:

Odsłon: 3078

zapraszam do siebie na bloga :)

Składniki

  • Składniki na ciasto: 650 g mąki pszennej
  • 250 ml letniego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 100 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • dodatkowo :
  • 1 szkl sezamu
  • 1 łyżka miodu
  • 1/3 szkl wody
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Simit - tureckie bajgle

Przygotowanie

  1. Przygotowanie:

    Drożdże rozpuszczamy z 1 łyżeczką cukru w 1/2 szkl mleka, odstawiamy na ok 10 min.

    Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski + rozpuszczone drożdże i zagniatamy jednolite, gładkie ciasto (W zależności od tego jak wilgotną mamy mąkę, musimy patrzeć czy przypadkiem nie jest nam potrzebna większa ilość wody - ja musiałam jeszcze dodać ok 100ml ). Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1 godz.

    W trakcie rośnięcia ciasta sezam prażymy na suchej patelni, a miód rozpuszczamy w ciepłej wodzie.

    Z wyrośniętego ciasta odrywamy niewielkie kawałki, formujemy je w wałek ok 70cm i składamy na pół, a następnie skręcamy naprzemiennie te dwie części. Z całości formujemy bajgla i zlepiamy ładnie końce.

    Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Każdego bajgla smarujemy wodą z miodem i obtaczamy w sezamie.

    Piekarnik nagrzewamy do 200 st C i pieczemy bułeczki ok 25 min. Studzimy na kratce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

aaasikkk 27 maja 2014 Rewelacyjnie wyglądają i myślę, że równie dobrze smakują. Przepis ustawiłam sobie w kolejce do wypróbowania. Powrócę z komentarzem odnośnie efektów pieczenia wkrótce :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń