Śniadania Przepis na:
Przepisów i artykułów: 58 Ocena: 1432
Dodano: 25.03.2014
Odsłon: 3078
> 6 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy z 1 łyżeczką cukru w 1/2 szkl mleka, odstawiamy na ok 10 min.
Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski + rozpuszczone drożdże i zagniatamy jednolite, gładkie ciasto (W zależności od tego jak wilgotną mamy mąkę, musimy patrzeć czy przypadkiem nie jest nam potrzebna większa ilość wody - ja musiałam jeszcze dodać ok 100ml ). Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1 godz.
W trakcie rośnięcia ciasta sezam prażymy na suchej patelni, a miód rozpuszczamy w ciepłej wodzie.
Z wyrośniętego ciasta odrywamy niewielkie kawałki, formujemy je w wałek ok 70cm i składamy na pół, a następnie skręcamy naprzemiennie te dwie części. Z całości formujemy bajgla i zlepiamy ładnie końce.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Każdego bajgla smarujemy wodą z miodem i obtaczamy w sezamie.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st C i pieczemy bułeczki ok 25 min. Studzimy na kratce.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

aaasikkk 27 maja 2014Zgłoś do usunięcia
Rewelacyjnie wyglądają i myślę, że równie dobrze smakują. Przepis ustawiłam sobie w kolejce do wypróbowania. Powrócę z komentarzem odnośnie efektów pieczenia wkrótce :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 25 marca 2014Zgłoś do usunięcia
smakowicie wyrośnięte!0 Kto głosował? | Odpowiedz

taura 25 marca 2014Zgłoś do usunięcia
Bardzo chrupiąco wyglądają :)0 Kto głosował? | Odpowiedz