Śniadania Przepis na:
Przepisów i artykułów: 760 Ocena: 5044
Dodano: 11.07.2020
Odsłon: 17485
5-6 os. | 15 min | łatwe | tanie |
Z fasoli odlać zalewę, przełożyć ją do miseczki i dokładnie rozgnieść widelcem ( nie używać blendera ponieważ będzie papka ).
Na patelnię wlać olej i wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę podsmażać ją. W czasie podsmażania dodać cztery ziarenka ziela angielskiego oraz dwa małe lub jeden duży liść laurowy dla lepszego smaku i aromatu.
Do nadal smażącej się cebuli na wolnym ogniu dodać drobno pokrojony lub wyciśnięty ząbek czosnku i razem z cebulą podsmażyć całość na rumiany kolor.
Do miseczki w której jest rozgnieciona fasola wsypać sól, pieprz, zioła prowansalskie oraz usmażoną cebulkę z czosnkiem. Całość dokładnie wymieszać do połączenia się wszystkich składników, w czasie mieszania dodać majeranek roztarty w dłoniach jeśli jest mało słony dosolić. Smalec nie jest rzadki. Wymieszany wstawić do lodówki.
Tak przygotowany smalec świetnie nadaje się na kanapki. Można jako dodatek na kanapkę ze smalcem położyć pomidor, cebulę ogórek kiszony lub ogórek prosto z działki. Fasola nie jest w ogóle wyczuwalna, smakuje podobnie jak smalec zrobiony ze słoninki.
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

dociekliwy 02 października 2020Zgłoś do usunięcia
Nie można czegoś takiego nazwać smalcem. Smalec to tłuszcz .Koniec kropka Odpowiedzi: 1 ▼
2 Kto głosował? | Odpowiedz

rosynka 17 września 2020Zgłoś do usunięcia
Bardzo pyszny smalczyk Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz