Smarowidło do kanapek ze słonecznika to idealna pasta dla wegetarian i wegan, którzy chcą przyjemnie urozmaicić swoje śniadanie czy kolację. Jest niedroga i szybka w przygotowaniu, świetnie sprawdzi się jako zamiennik klasycznego masła orzechowego, czy to z fistaszków, czy z nerkowców. Smarowidło ma kremową, rozpływającą się w ustach konsystencję, a dodatek mleka roślinnego dodaje lekkości. Nie potrzeba nawet zbyt dużej ilości przypraw, ale jeśli chcesz, możesz zmodyfikować przepis o szczyptę chili, curry lub kozieradki. Sprawdź, a na pewno nie pożałujesz.
Smarowidło do kanapek ze słonecznika
Składniki
- 175 g łuskanych nasion słonecznika
- 100 ml mleka owsianego
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka cebulki granulowanej
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- nasiona do posypania
Składniki
- 175 g łuskanych nasion słonecznika
- 100 ml mleka owsianego
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka cebulki granulowanej
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- nasiona do posypania

Etapy przygotowania
Nasiona słonecznika wsyp do garnuszka i zalej je wodą, by płyn całkowicie je przykrywał. Odstaw na godzinę.
Po tym czasie dobrze odcedź słonecznik na sitku i przełóż go do blendera o dużej mocy.
Dodaj wszystkie pozostałe składniki. Blenduj całość przez kilka lub kilkanaście minut, do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji pasty. W zależności od mocy urządzenia, czas może się różnić.
Przełóż smarowidło do kanapek ze słonecznika do miski i przykryj ją folią spożywczą. Wstaw całość do lodówki na co najmniej godzinę.
Podawaj pastę na zimno, posypaną świeżymi nasionami słonecznika i innymi.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 891

Pożywna, dobra zupa. Polecam.
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Dla dzieci
- Warzywa
- Kapusta
- Nabiał
- Mięso
- Indyk
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 217

Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 12956
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 891

Pożywna, dobra zupa. Polecam.
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Dla dzieci
- Warzywa
- Kapusta
- Nabiał
- Mięso
- Indyk
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 217

Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 12956



Składniki
- 175 g łuskanych nasion słonecznika
- 100 ml mleka owsianego
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka cebulki granulowanej
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- nasiona do posypania
Nasiona słonecznika wsyp do garnuszka i zalej je wodą, by płyn całkowicie je przykrywał. Odstaw na godzinę.
Po tym czasie dobrze odcedź słonecznik na sitku i przełóż go do blendera o dużej mocy.
Dodaj wszystkie pozostałe składniki. Blenduj całość przez kilka lub kilkanaście minut, do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji pasty. W zależności od mocy urządzenia, czas może się różnić.
Przełóż smarowidło do kanapek ze słonecznika do miski i przykryj ją folią spożywczą. Wstaw całość do lodówki na co najmniej godzinę.
Podawaj pastę na zimno, posypaną świeżymi nasionami słonecznika i innymi.