Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś śniadanie mistrzów jest !!! Na śniadanie Tortilla posmarowana kwaśną tłustą śmietaną, z pieczarkami, liśćmi sałaty łodygowej (Głąbik Krakowski / Celtuce), owocami agrestu i nieśplika japońskiego oraz odrobiną koperku i szczypiorku skropionego octem pomidorowym (z Fermentowanych pomidorów Reise) ️ Równo 120 lat temu , dnia 1 lipca 1903 roku odbył się pierwszy rowerowy wyścig "Tour de France" a zwyciężył go Maurice Garin Co ciekawe , Garin przygotowywał się do wyścigów stosując między innymi odpowiednią dietę np. ( W roku 1893 wygrał 24 godzinny Paryski wyścig "Champ de Mars" i podczas kiedy inni jedli co popadnie i pili czerwone wino aby mieć siłę , on wybrał 19 litrów gorącej czekolady, 7 litrów herbaty, 8 gotowanych jaj, 45 kotletów , 5 litrów miksowanej Tapioki, 2 kilo ryżu i małże) . Co ciekawe , byl on jednym z tych którzy wypracowali odpowiednią dietę kolarzy : "Kolarz musi unikać nadmiernej ilości soli i cukru, przyjmować duże ilości owoców i warzyw, pełnowartościowego białka, a również spożywać nasiona i orzechy..."
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1011
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 46
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 1359
po prostu wspaniałe ciasto Latte Macchiato. Jedno z najpyszniejszych jakie są...
Odsłon: 548
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 6257
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1011
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 46
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 1359
po prostu wspaniałe ciasto Latte Macchiato. Jedno z najpyszniejszych jakie są...
Odsłon: 548
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 6257
Składniki
Placek rozkładamy i smarujemy śmietaną dość obficie , grzyby i liście sałaty kroimy i nakładamy na placek wraz z przepołowionymi owocami agrestu i siekanym owocem Nieśplika japońskiego (opcjonalnie moreli)
Całość skrapiamy łyżeczką octu pomidorowego (opcjonalnie jabłkowego) , po czym zawijamy placek w zależności od upodobania . np. zakłądając dwa końce i rolując placek od prostopadłej strony formując w ten sposób coś na kształt zamkniętej rurki . Podajemy na zimno lub podgrzane.