Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znudziły ci się kanapki lub jajecznice? W takim razie w twoim porannym menu powinna zagościć śniadaniowa tortilla. To doskonały sposób na wykorzystanie produktów, które akurat zalegają w twojej lodówce. To co najważniejsze, przygotowanie tego smacznego i kreatywnego posiłku zajmie ci zaledwie kilkanaście minut, dzięki czemu już nigdy nie opuścisz tego najważniejszego posiłku w ciągu dnia.
Forma na tartę – średnica ok. 24 cm
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 46
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 148
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 46
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 148
Składniki
Boczek wędzony pokrój na drobniejsze kawałki lub plasterki. Odetnij twardą skórkę. Cebulę obierz, posiekaj drobno. Na odrobinie oleju zeszklij boczek z cebulą, co jakiś czas mieszając. Mięso powinno się zarumienić, a cebula zmięknąć.
Szparagi opłucz, odłam twarde końcówki i pokrój na 3-4 kawałki. W misce wymieszaj energicznie śmietankę, jajka, mąkę. Dopraw solą i pieprzem.
Formę od tarty wysmaruj tłuszczem. Wyłóż najpierw jedną tortillę, a potem drugą. Możesz delikatnie pofalować krawędzie. Do środka przełóż połowę przygotowanych składników. Jeśli boczek puścił tłuszcz, nie odlewaj go. Równomiernie rozłóż farsz. Zalej połową masy jajecznej i posyp pietruszką.
Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut aż masa się zetnie. Tak samo zrób z kolejnymi 2 plackami tortilli.