Do góry

Śniadania Przepis na:

Śniadaniowe bułki pszenne.

Śniadaniowe bułki pszenne.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1808 Ocena: 29261

Dodano:

Odsłon: 4268

Bardzo prosty przepis na wykonanie śniadaniowych, smacznych, pszennych bułek.

Składniki

  • mąka pszenna Typ 720 50 dag
  • świeże drożdże 25 gram
  • ciepła woda/mleko 300 ml
  • płaska łyżeczka soli
  • 8 łyżek oleju
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Śniadaniowe bułki pszenne.

Przygotowanie

  1. Przesiewamy mąkę do miski w której będziemy wyrabiać ciasto na bułki, dodajemy olej, sól i rozrobione w pół szklanki ciepłej wody z mlekiem drożdże oraz pozostałą wodę z mlekiem. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy równe bułki i układamy na wcześniej przygotowanej blasze, przykrywamy i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie posypujemy mąką bułki i nadcinamy je tępą stroną noża. Nagrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 200 stopni Celsjusza. Wkładamy blachę z bułkami i pieczemy 25-30 minut. Wstawiamy na dno piekarnika miseczkę z zimną wodą. Upieczone bułki studzimy na kratce.

    Smacznego !!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kuchmariola63 14 września Nie, noc to kilka godzin, a ciasto drożdżowe może wyrastać 60 minut, formowanie i ponowne wyrastanie 40-60 minut i pieczenie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mark5 13 września czy mozna ciasto zrobic na noc ,zeby rano bylo wyrosniete? Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smaker 28 lipca Wyglądają na bardzo puszyste i lekkie - idealne na śniadanie :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń