Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śniadaniowe koszyczki z ciasta francuskiego, z sosem serowym i jajkami, to pomysł na urozmaicenie każdego poranka. To danie dla całej rodziny, które podbije serca wszystkich. Chrupiące brzegi i kremowe, aromatyczne wnętrze to coś, dzięki czemu to danie zostanie zapamiętane przez wszystkich członków twojej rodziny i gości. Koszyczki sprawdzą się nie tylko na śniadanie, ale także na wszelkiego rodzaju przyjęciach czy spotkaniach rodzinnych.
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 475
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8673
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 3002
Takie ogórki konserwowe bardzo dobrze smakują. Polecam.
Odsłon: 953
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 475
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8673
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 3002
Takie ogórki konserwowe bardzo dobrze smakują. Polecam.
Odsłon: 953
Składniki
W garnku rozpuść masło i dodaj mąkę. Smaż całość, cały czas mieszając, aż zacznie unosić się ładny zapach. Wlewaj powoli mleko, cały czas mieszając trzepaczką. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj, aż całość zgęstnieje. Zdejmij sos z ognia i wmieszaj tarty ser. Dopraw połową soli i odstaw.
Ciasto francuskie rozwiń i podziel na 4 kwadraty. Zrób tak samo z drugim arkuszem. Każdym kwadratem wyłóż jedno wgłębienie formy na muffinki, mocno dociskając do dna i brzegów. Rogi powinny wystawać z otworu.
Do każdego otworu nalej po łyżce sosu serowego, a następnie wbij po dwa jajka.
Jajko przeznaczone do posmarowania rozbełtaj i posmaruj nim odsłonięte fragmenty ciasta francuskiego.
Śniadaniowe koszyczki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza i piecz przez 10-15 minut, do ścięcia jajek i zrumienienia ciasta.
Danie wyjmij z pieca i posyp solą, pieprzem oraz siekanym koperkiem. Podawaj na ciepło.