Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grecka zapiekanka szpinakowa według kanonicznego greckiego przepisu z książki: My Greek Taverna.
papier do pieczenia opcjonalnie
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 359
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 382
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 818
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 359
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 382
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 818
Składniki
Inaczej sobie wyobrażałam skład spanakopity ale postanowiłam trzymać się przepisu. (zwykle dodałabym czosnku i gałki :) Na patelni szkli się posiekanego pora-jasna część i cebulę. Potem dodaje się szpinak przesmaża 0około 10 minut- woda ma zniknąć.
Po wyłączeniu ognia dodaje się pokruszoną fetę- już jest słona, sól, pieprz, koperek, ryż i rozkłócone jaja. Farsz się studzi.
Naczynie do zapiekania smaruje się oliwą, układa arkusz filo, skrapia, i tak w sumie cztery sztuki. U mnie płaty były na tyle duże, że zasłoniły wierzch zapiekanki, jeśli są mniejsze to potrzeba więcej arkuszy. Wykłada się farsz, zawija od góry skrapiając oliwą i nacina przed pieczeniem, bo potem nieładnie popęka. Piec godzinę w 180 stopniach, swoją zapiekankę przykryłam papierem do pieczenia, żeby nie sczerniała. Smaczna na zimno i ciepło.
Smacznego :)