Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szakszuka to ciekawy pomysł na zdrowe śniadanie. Danie niezwykle łatwe do przygotowania. Smaczne połączenie pomidorów i jajek.
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 222
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 710
Marzysz o naleśnikach, które są cienkie, delikatne i nie rwą się podczas smaż...
Odsłon: 1413
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 222
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 710
Marzysz o naleśnikach, które są cienkie, delikatne i nie rwą się podczas smaż...
Odsłon: 1413
Składniki
W niedużym garnku gotujemy wodę. Pomidory nacinamy robiąc krzyżyk i wkładamy do wrzątku na 20 sekund. Następnie obieramy ze skórki i drobno kroimy. Odkładamy do miseczki lub głębokiego talerza. Cebulę obieramy i siekamy. Nagrzewamy patelnię, wlewamy 2 łyżki oliwy. Cebula powinna się zeszklić. Czosnek siekamy lub wyciskamy przez praskę i dodajemy do cebuli. Podgrzewamy około 5 minut uważając, żeby czosnek nie zarumienił się. Następnie dodajemy pomidory starając się nie wlać soku, oraz pieprz, paprykę, gałkę muszkatołową i kminek. Gotujemy 5 minut. Odgarniamy lekko warzywa i wbijamy jajka. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy moc palnika i podgrzewamy około 5 minut do ścięcia białka. Lekko solimy i posypujemy szczypiorem oraz kolendrą. Podajemy na ciepło z grzankami.