Do góry

Śniadania Przepis na:

Szakszuka z dynią

Szakszuka z dynią

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1446

Dodano:

Odsłon: 1805

Danie z dynią, pomidorami lima oraz jajkami.Szakszuka to potrawa serwowana na śniadanie w Tunezji,w kuchni marokańskiej, egipskiej. Nazwa oznacza bałagan. Postanowiłam zrobić polską wersję z dynią której o tej porze roku mamy pod dostatkiem.

Składniki

  • 3 jajka
  • 70 dkg pomidorów lima
  • 1 cebula
  • 1 i 1/2 szklanka obranej dyni pokrojonej w kostkę
  • 10 oliwek czarnych
  • sól, pieprz
  • papryka wędzona, papryka ostra
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • olej rzepakowy
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szakszuka z dynią

Przygotowanie

  1. Pomidory sparzam gorącą wodą i obieram ze skóry. Kroję na kawałki. Cebule kroję w kostkę i przesmażam na oleju, dodaję sprasowany czosnek. Do cebuli dodaję pomidory i dalej przesmażam, na końcu dodaję pokrojoną dynię w kostkę, doprawiam solą, pieprzem, papryką ostrą i wędzoną. Jak dynia będzie prawie miękka, robię w farszu wgłębienia i wbijam jajka, smażę jeszcze chwilę aż zetnie się białko. Przed podaniem posypuję natką i dodaję oliwki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń