Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szakszuka (shakshouka, shakshuka) to danie śniadaniowe rodem z Bliskiego Wschodu. Kawałki pomidorów, które podczas duszenia nabierają niepowtarzalnego, słodkiego smaku z dodatkiem jajek oraz dowolnych składników. Jednogarnkowe danie do przygotowania w zaledwie kilka chwil.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2370
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1501
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 548
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3652
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1382
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2370
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1501
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 548
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3652
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1382
Składniki
Pomidory naciąć na krzyż i sparzyć wrzątkiem. Włożyć na chwilę do miski z zimną wodą i zdjąć skórkę, usunąć szypułki i gniazda nasienne. Pokroić w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem. Wrzucić pokrojoną w pióra cebulę oraz posiekane drobno ząbki czosnku. Chwilę przesmażyć mieszając. Dodać pomidory oraz pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Gotować przez kilka minut na małym gazie, aż do odparowania soku. Doprawić solą, pieprzem, kuminem oraz papryką. W dwóch miejscach zrobić wgłębienia i wbić jajka. Zmniejszyć gaz i dusić pod przykryciem, aż białka się zetną. Udekorować roszponką i podawać od razu, z patelni z pieczywem.