Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szakszuka (shakshouka, shakshuka) to danie śniadaniowe rodem z Bliskiego Wschodu. Kawałki pomidorów, które podczas duszenia nabierają niepowtarzalnego, słodkiego smaku z dodatkiem jajek oraz dowolnych składników. Jednogarnkowe danie do przygotowania w zaledwie kilka chwil.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19998
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 526
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 604
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7033
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244635
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19998
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 526
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 604
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7033
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244635
Składniki
Pomidory naciąć na krzyż i sparzyć wrzątkiem. Włożyć na chwilę do miski z zimną wodą i zdjąć skórkę, usunąć szypułki i gniazda nasienne. Pokroić w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem. Wrzucić pokrojoną w pióra cebulę oraz posiekane drobno ząbki czosnku. Chwilę przesmażyć mieszając. Dodać pomidory oraz pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Gotować przez kilka minut na małym gazie, aż do odparowania soku. Doprawić solą, pieprzem, kuminem oraz papryką. W dwóch miejscach zrobić wgłębienia i wbić jajka. Zmniejszyć gaz i dusić pod przykryciem, aż białka się zetną. Udekorować roszponką i podawać od razu, z patelni z pieczywem.